Szukaj

Dieta łatwostrawna - płynna i papkowata

Dieta łatwostrawna wskazana jest zwłaszcza osobom z chorobami jamy ustnej i przełyku. Chory nie jest w stanie przyjmować stałego pożywienia, w związku z czym zalecane  jest podawanie jedzenia w formie płynnej.

Podziel się
Zupa jarzynowa

Charakterystyka diety

  • posiłki mają konsystencje płynną,
  • pokarm po ugotowaniu jest przecierany lub miksowany,
  • spożywane pokarmy są rozcieńczane,
  • posiłki powinny mieć łagodny smak,
  • temperatura spożywanych pokarmów powinna wynosić 37 C,
  • produkty powinny być świeże,
  • pieczywo spożywane w formie rozmoczonej, zmiksowanej,
  • kasze powinny być spożywane w formie kleiku,
  • sery powinny być miksowane z mlekiem lub śmietaną,
  • jaja powinny być gotowane na miękko  i podawane w zmiksowanej formie  z mlekiem, zupą,
  • mięso, ziemniaki i warzywa powinny być zmiksowane w zupie,
  • warzywa powinny być spożywane w formie soków i przecierów,
  • owoce w formie soków i przecierów.

Przykładowy jadłospis

Śniadanie (kasza manna z mlekiem i żółtkiem)

II śniadanie (sok jabłkowo + marchwiowy + biszkopt)

Obiad (Zupa jarzynowa + mięso + ziemniaki + napój z porzeczek i mleka + herbatniki)

Podwieczorek (sok pomidorowy + serek homogenizowany)

Kolacja (kleik z płatków owsianych + mleko + przecier jabłkowy)

Dieta papkowata

  • potrawy podawane są w formie papkowatej,
  • potrawy powinny zawierać  białko pochodzenia zwierzęcego,
  • posiłki powinny zwierać dużo witaminy C oraz witaminy z grupy B i składniki mineralne,
  • potrawy powinny być gotowane,
  • zupy powinny mieć charakter kremu,
  • mięsa powinny być przygotowywane z masy mielonej i podawane z sosami.

Przykładowy jadłospis

I śniadanie (zupa mleczna z kaszą manną + pieczywo pszenne rozmoczone w mleku + pasta z szynki i masła + napój owocowy )

II śniadanie (herbata z mlekiem + bułka rozmoczona + jajko na miękko)

Obiad  
(zupa kalafiorowa z lanym ciastem + budyń z mięsa + sos pomidorowy + szpinak + ziemniaki puree + herbata z cytryną)

Podwieczorek (koktajl mleczno owocowy + biszkopty rozmoczone)

Kolacja (kawa zbożowa z mlekiem + pieczywo pszenne rozmoczone + pasta z twarogu z jabłkiem pieczonym)