Szukaj

Zalecenia żywnościowe w przypadku miażdżycy

Miażdżyca jest przewlekłym, postępującym procesem chorobowym. Z reguły do jego nasilenia dochodzi u osób starszych. W efekcie wystąpienia miażdżycy może dojść do zawału, udaru mózgu lub otępienia starczego. Za wywołanie choroby odpowiedzialne mogą być różne czynniki, takie jak palenie papierosów bierne i czynne, niewłaściwy styl odżywiania, otyłość, stres czy brak aktywności fizycznej.

Podziel się
Papryka
W przypadku występowania miażdżycy należy zwracać uwagę na odpowiednią dietę.

Jakie czynniki żywieniowe wpływają na rozwój miażdżycy?

  • Dieta posiadająca dużą zawartość energetyczną
  • Dieta o dużej zawartości tłuszczów
  • Spożywanie dużych ilości tłuszczów pochodzenia zwierzęcego
  • Spożywanie dużych ilości cholesterolu
  • Spożywanie dużych ilości cukrów prostych
  • Niedobór w diecie żelaza, miedzi, chromu, selenu oraz magnezu
  • Niedobór witamin antyoksydacyjnych w diecie
  • Niedobór błonnika w diecie

Jakie są zalecenia żywnościowe przy leczeniu miażdżycy?

  • Po pierwsze należy stosować dietę niskoenergetyczną, która pomaga przywrócić właściwą masę ciała.
  • Po drugie warto ograniczyć tłuszcze nasycone.
  • Po trzecie należy ograniczyć spożywanie cholesterolu.
  • Po czwarte zaleca się zwiększenie spożycia błonnika w diecie.
  • Po piąte należy ograniczyć spożywanie jajek (do 2 tygodniowo).
  • Po szóste zaleca się włączenie do jadłospisu ryb. Należy spożywać je przynajmniej 3 razy w tygodniu. Warto wybierać ryby morskie, które bogate są w nienasycone kwasy tłuszczowe.
  • Po siódme warto uwzględniać w diecie duże ilości warzyw i owoców. Nie dość, że są one źródłem błonnika, to jeszcze zawierają witaminy antyoksydacyjne, które skutecznie przeciwdziałają miażdżycy.
  • Po ósme należy ograniczyć ilość spożywanego masła. Najlepiej zastąpić je miękkimi margarynami.
  • Po dziewiąte należy unikać spożywania tłustych mięs, podrobów, kiełbas, parówek czy wędlin.
  • Po dziesiąte jedząc drób należy zdejmować z niego skórkę.
  • Po jedenaste należy zwrócić uwagę na cały proces przygotowywania posiłków. Najlepiej smażenie zastąpić gotowaniem, duszeniem lub pieczeniem w folii.
  • Po dwunaste osoby zagrożone miażdżycą powinny unikać spożywania napojów alkoholowych.
  • Po trzynaste warto zrezygnować ze spożywania produktów typu fastfood.
  • Po czternaste nie należy jeść zbyt dużo słonych przekąsek typu chipsy, krakersy, itd.

Głównym celem postępowania profilaktycznego jest utrzymanie odpowiedniego poziomu cholesterolu. Poza tym istotne jest opracowanie takiego sposobu odżywiania, który nie tylko będzie zbilansowany, ale jeszcze będzie posiadał wszelkie niezbędne wartości odżywcze. Chcąc faktycznie zadbać o cholesterol należy zwracać uwagę na skład pożywienia.

Poza tym niezbędne jest przestrzeganie ustalonych zaleceń dietetycznych. Warto wiedzieć, że dieta przeciwmiażdżycowa jest dopasowywana do indywidualnych potrzeb każdego człowieka. W przypadku osób zmagających się z otyłością należy przede wszystkim ograniczyć wartości energetyczne w diecie. Natomiast osoby szczupłe mogą sobie pozwolić na spożywanie produktów energetycznych.