Zastosowanie diety łatwo strawnej w chorobie
Dieta łatwo strawna jest jedną z najpopularniejszych diet zalecanych w leczeniu różnych schorzeń chorobowych. Jest to dieta, która powstała na skutek modyfikacji żywienia racjonalnego ludzi zdrowych.
Dieta łatwo strawna wskazana jest głównie w chorobach:
- przewodu pokarmowego ( chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, w stanach zapalnych żołądka i jelit)
- w chorobach, którym towarzyszy gorączka
- w chorobach dróg moczowych i nerek
- w okresie rekonwalescencji, któremu towarzyszy złe samopoczucie i brak apetytu
- u chorych długo leżących, u których obserwuje się zaburzenia pracy przewodu pokarmowego
- po zabiegach chirurgicznych
- u osób starszych
Charakterystyka diety:
- powinna dostarczać takiej samej ilości składników pokarmowych, jak w przypadku żywienia człowieka zdrowego
- powinna składać się z produktów łatwo strawnych
- powinna wykorzystywać zdrowe techniki przygotowywania posiłków
- zakłada eliminację z diety produktów tłustych
- wyklucza spożywanie posiłków smażonych, pieczonych w tradycyjny sposób, długo zalegających w żołądku i wzdymających
- zakazane jest także spożywanie posiłków ostro przyprawionych, które pobudzają nadmierne łaknienie
Zobacz również:
Podstawowym założeniem diety lekko strawnej jest zmniejszenie ilości spożywanego błonnika. Pomimo tego, że błonnik wchłania wodę, pomaga w wypróżnianiu i wydalaniu, to w przypadku diety lekko strawnej musi być ograniczony.
Błonnik pokarmowy można zredukować przez:
- wybór delikatnych warzyw i dojrzałych owoców
- obieranie warzyw i owoców
- gotowanie warzyw i owoców
- przecieranie przez sito i miksowanie owoców i warzyw
- spożywanie przecierów i soków
- spożywanie oczyszczonych produktów zbożowych
Podstawową zasadą przygotowania potraw w diecie lekkostrawnej zakłada, że podawane potrawy powinny być świeżo przyrządzane. Nie powinny być przechowywane w lodówce, gdyż zwiększa to możliwość zakażenia bakteryjnego.
Potrawy powinny być przygotowywane metodą gotowania na parze lub w wodzie. Wskazane jest także duszenie bez tłuszczu oraz pieczenie w foli, pergaminie czy naczyniu ceramicznym.
Smażenie i pieczenie na tłuszczu jest całkowicie zakazane, gdyż sprawia to, że w taki sposób przyrządzane produkty są ciężkostrawne. Nie wolno stosować zasmażek do zabielania zup i sosów. Dozwolone jest zagęszczanie zup i sosów zawiesiną z mąki i mleka.
Wskazane jest spożywanie potraw spulchnionych i rozdrobnionych.
Posiłki powinny być przyprawione łagodnymi przyprawami, podane w atrakcyjny sposób.