Szukaj

Zastosowanie diety łatwo strawnej w chorobie

Dieta łatwo strawna jest jedną z najpopularniejszych diet zalecanych w leczeniu różnych schorzeń chorobowych. Jest to dieta, która powstała na skutek modyfikacji żywienia racjonalnego ludzi zdrowych.

Podziel się
Gotowane brokuły

Dieta łatwo strawna wskazana jest głównie w chorobach:

  • przewodu pokarmowego ( chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, w stanach zapalnych żołądka i jelit)
  • w chorobach, którym towarzyszy gorączka
  • w chorobach dróg moczowych i nerek
  • w okresie rekonwalescencji, któremu towarzyszy złe samopoczucie i brak apetytu
  • u chorych długo leżących, u których obserwuje się zaburzenia pracy przewodu pokarmowego
  • po zabiegach chirurgicznych
  • u osób starszych

Charakterystyka diety:

  • powinna dostarczać takiej samej ilości składników pokarmowych, jak w przypadku żywienia człowieka zdrowego
  • powinna składać się z produktów łatwo strawnych
  • powinna wykorzystywać zdrowe techniki przygotowywania posiłków
  • zakłada eliminację z diety produktów tłustych
  • wyklucza spożywanie posiłków smażonych, pieczonych w tradycyjny sposób, długo zalegających w żołądku i wzdymających
  • zakazane jest także spożywanie posiłków ostro przyprawionych, które pobudzają nadmierne łaknienie
Błonnik

Podstawowym założeniem diety lekko strawnej jest zmniejszenie ilości spożywanego błonnika. Pomimo tego, że błonnik wchłania wodę, pomaga w wypróżnianiu i wydalaniu, to w przypadku diety lekko strawnej musi być ograniczony.

Błonnik pokarmowy można zredukować przez:
  • wybór delikatnych warzyw i dojrzałych owoców
  • obieranie warzyw i owoców
  • gotowanie warzyw i owoców
  • przecieranie przez sito i miksowanie owoców i warzyw
  • spożywanie przecierów i soków
  • spożywanie oczyszczonych produktów zbożowych
Przyrządzanie potraw w diecie lekko strawnej

Podstawową zasadą przygotowania potraw w diecie lekkostrawnej zakłada, że podawane potrawy powinny być świeżo przyrządzane. Nie powinny być przechowywane w lodówce, gdyż zwiększa to możliwość zakażenia bakteryjnego.

Potrawy powinny być przygotowywane metodą gotowania na parze lub w wodzie. Wskazane jest także duszenie bez tłuszczu oraz pieczenie w foli, pergaminie czy naczyniu ceramicznym.

Smażenie i pieczenie na tłuszczu jest całkowicie zakazane, gdyż sprawia to, że w taki sposób przyrządzane produkty są ciężkostrawne. Nie wolno stosować zasmażek do zabielania zup i sosów. Dozwolone jest zagęszczanie zup i sosów  zawiesiną z mąki i mleka.

Wskazane jest spożywanie potraw spulchnionych i rozdrobnionych.

Posiłki powinny być przyprawione łagodnymi przyprawami, podane w atrakcyjny sposób.