Szukaj

Dieta przy anemii

Anemia, inaczej niedokrwistość, pojawia się gdy organizm nie produkuje odpowiedniej ilości czerwonych krwinek lub traci ich więcej niż może wytworzyć. Najczęściej narażone są na nią kobiety, ze względu na utratę krwi w trakcie menstruacji lub będące w ciąży. Czasami jej pojawieniu się sprzyjają także toksyny, lecz najczęściej wynika ona z nieodpowiedniej diety.

Podziel się
Zdrowy posiłek fotolia.pl

Objawy anemii

Zmęczenie, senność, bladość skóry i bóle głowy mogą być objawami anemii. Dodatkowo częste uczucie zimna oraz drażliwość dają wskazówki, że w organizmie brakuje hemoglobiny i tym samym żelaza, które jest niezbędne do jej wytwarzania. Niestety takie objawy rzadko budzą niepokój, dlatego anemia bywa zdiagnozowana dopiero w trakcie badań krwi. Można leczyć się z niej farmakologicznie, przyjmując suplementy żelaza, jednak najskuteczniejsza jest zmiana diety.

Co należy jeść przy anemii

Podstawą diety są produkty bogate w żelazo oraz te, dzięki którym jest ono lepiej wchłaniane. Wiąże się to z włączeniem do diety większej ilości produktów zwierzęcych, ponieważ żelazo z nich wchłania się najlepiej. Dobrze jest wybierać drób, wołowinę oraz podroby, zwłaszcza wątróbkę, zawierającą duże ilości tego składnika. Trzeba włączyć do jadłospisu również ryby.

Na szczęście żelazo nie znajduje się tylko w mięsie. Do tego urozmaicać dania można licznymi warzywami. Tym, co lekarze powszechnie zalecają przy problemach z krwią, są buraki i boćwina. Jednak warzyw zawierający żelazo jest znacznie więcej, warzywa strączkowe, papryka, rzeżucha, nasiona dyni mają go równie dużo.

Witamina C

Dzięki witaminie C żelazo jest lepiej przyswajane przez organizm. Można uzupełniać jej braki tabletkami, lecz lepsze efekty przyniesie w pokarmie. Należy wówczas łączyć produkty zawierające tę witaminę z zawierającymi żelazo np. przygotowywać sałatkę z kapusty kiszonej z papryką. Dużą zawartość witaminy C mają zielone warzywa, która poza dostarczaniem tego składnika zapewniają także większą odporność, chronią przed niedoborem krwi oraz przeziębieniami. Szczególne polecany jest szpinak, lecz jeśli ktoś za nim nie przepada może sięgnąć po brukselką, koperek albo szczypiorek.

Podobne właściwości wspomagające wchłanianie żelaza ma nabiał. Jogurty, kefiry, mleko powinny być stałym elementem diety, gdyż poza witaminą C zawierają witaminę B12, która pomaga przy przyswajaniu wszystkich składników mineralnych.

Dieta jest ważna

Ścisłe przestrzeganie diety jest głównym sposobem na poprawę zdrowia anemików. Wśród tego, co należy jeść znajduje się kilka produktów, których lepiej unikać. Ograniczenie czarnej herbaty i kawy to niestety mus, podobnie jak odstawienie alkoholu. Wszystko to hamuje wchłanianie się żelaza, podobnie jak w przypadku coca-coli, która przy anemii jest zakazana całkowicie. Nie wolno także przesadzać w ilości pokarmów zawierających błonnik oraz unikać produktów, które nie posiadają wartości odżywczych, czyli: ciastek, produktów mącznych i tłustych. Jeżeli wszystkie zalecenia będą przestrzegane, organizm zacznie wytwarzać więcej czerwonych krwinek uzupełniając dotychczasowe braki. Dodatkowo dieta wzmocni odporność oraz nauczy dobierania produktów pod kątem ich jakości i przydatności dla zdrowia.

Autor: Karolina Skrzek