Szukaj

Dieta przy grzybicy

Dieta przeciw grzybicy w swoim założeniu nie tylko ma za zadanie usunąć grzyby, ale również powstrzymać ich dalszy rozwój. Jak wiadomo, grzyby są żywymi organizmami, które stale się rozwijają i samo ich usunięcie nie wystarczy. Do tego należy odpowiednio wzmocnić układ immunologiczny, który w dużym stopniu zagwarantuje ochronę organizmowi.

Podziel się
Kobieta trzymająca kosz z warzywami

Grzyby w naszym organizmie żywią się głównie cukrem. Jest to ich ulubiony „pokarm”. Więc głównym założeniem diety, jest usunięcie tego składnika z codziennego jadłospisu. Najtrudniej będzie zapewne wyeliminować słodycze i wyroby cukiernicze, które będą zdecydowanie najbardziej łakomym kąskiem dla grzybów. Dodatkowo w takich produktach znajdzie się również biała maka, margaryna, ziemniaki, mleko oraz jego inne przetwory czy produkty na bazie mleka oraz owoce. Ponadto unikać należy intensywnego przyprawiania pozostałych produktów.

To właśnie eliminacja cukru będzie kluczem do sukcesu. Ograniczenie tego składnika w organizmie spowoduje obumieranie drożdżaków, co przyczyni się również do zwiększonego zanieczyszczenia krwi a to w konsekwencji spowoduje objawy, które będzie trzeba przetrzymać. Wystąpić może zmęczenie i typowe objawy zatrucia. Oczywiście zabronione smakuje lepiej, więc i pokusa na słodycze zwiększy się, dlatego trzeba popracować nad samodyscypliną i silną wolą.

Produkty niezalecane w czasie diety przy grzybicy:

  • miód,
  • cukierki,
  • batony – czekolada,
  • alkohol,
  • lody,
  • zielone i czarne herbaty,
  • owoce słodkie,
  • kiełbasy,
  • majonezy,
  • przyprawy typu vegeta,
  • sosy,
  • przetwory serowe,
  • grzyby,
  • cheapsy,
  • woda z kranu,
  • napoje słodkie,
  • napoje gazowane,
  • makarony,
  • produkty z drożdżami,
  • fast foody.

Prawidłowa dieta przy grzybicy

Zamiast wyżej wymienionych produktów, należy dodać do swojego codziennego menu produkty w bogatą ilość protein. W ich skład wchodzą zielone warzywa, woda filtrowana, olej z oliwek czy owoce cytrusowe a zwłaszcza cytryna.

W sytuacji kiedy pojawiają się dolegliwości żołądkowe należy zastosować również dietę bezglutenową. Z racji tego, że ziemniaki nie stanowią elementu diety przy grzybicy, należy odpowiednio łączyć ze sobą składniki. Produkty bogate w białko łączy się z tymi bogatymi w węglowodany. Czyli dla przykładu:

Produkty bogate w białko:

  • Ryby,
  • jaja,
  • mięso,
  • naturalne twarogi.

Produkty bogate w węglowodany:

  • kasza tatarczana,
  • kasza jęczmienna,
  • ryż.

Takie produkty śmiało można łączyć. Nie tylko w diecie przy grzybicy ale i na co dzień, należy również pamiętać o odpowiednim nawodnieniu. Zaleca się wypijanie ok. 2 litrów wody mineralnej dziennie.

Produkty polecane w diecie przy grzybicy:

  • ryby,
  • mięso,
  • ryż,
  • kasza,
  • banany,
  • proso,
  • kiwi,
  • cytryny,
  • ciastka ryżowe.

Przy odpowiednim stosowaniu diety, organizm w miarę szybko wróci do prawidłowego funkcjonowania. Należy jednak zachować silną wolę i wstrzemięźliwość od słodyczy. Niedługo po zakończeniu diety można wrócić do jedzenia pozostałych produktów, czyli tych zabronionych w czasie trwania samej kuracji organizmu. Nie należy robić tego jednak zbyt szybko i od razu po zakończeniu diety.