Dieta w chorobach wątroby i dróg żółciowych
Dieta stanowi bardzo istotny element naszego codziennego życia. Właściwe odżywianie wpływa korzystnie na stan organizmu i nasze samopoczucie. Poza tym jak się okazuje odpowiednia dieta odgrywa znaczną rolę w przebiegu różnych chorób. Niejednokrotnie pozwala ona zniwelować nieprzyjemne objawy choroby. Co istotne okazuje się być istotnym elementem rekonwalescencji.
                                                                                    W przypadku chorób wątroby i dróg żółciowych należy również zwrócić uwagę na sposoby przyrządzania potraw.
Zalecane jest:
- gotowanie na parze
 - przyrządzanie potrwa w folii aluminiowej
 - przyrządzanie potraw na patelni teflonowej (bez dużych ilości tłuszczu)
 
Zobacz również:
- Dieta przy biegunce
 - Dieta przy refluksie żołądkowo – jelitowym
 - Dieta w cukrzycy
 - Dieta w chorobach czynnościowych przewodu pokarmowego
 - Dieta przy chorobie refleksowej przełyku
 - Dieta łatwostrawna stosowana w chorobach jelit
 - Dieta przy zaparciach
 - Zastosowanie diety łatwo strawnej z ograniczeniem tłuszczu w chorobach
 
Które produkty są zalecane?
- tłuszcze roślinne (margaryny i oleje roślinne)
 - chude wędliny i gotowane mięsa (drób, polędwica, cielęcina)
 - chude ryby (dorsz, okoń, szczupak)
 - chude przetwory mleczne (odtłuszczone mleko, jogurty, maślanka, sery)
 - pieczywo
 - niskotłuszczowe ciasta
 - gotowane warzywa (marchew, kalafior, brokuły, buraki, pomidory, kalarepa)
 - owoce (banany, kiwi, brzoskwinie, truskawki, maliny)
 - miód
 - cukier
 - galaretki
 
Których produktów nie należy spożywać?
- smalec
 - słonina
 - tłuste i smażone mięsa (kaczka, wieprzowina, baranina)
 - tłuste i wędzone wędliny
 - tłuste ryby (makrela, śledź, halibut, węgorz)
 - pasztety
 - tłusty nabiał
 - warzywa (kapusta, cebula, rośliny strączkowe)
 - owoce (agrest, porzeczki, śliwki)
 - słodycze (czekolada, batony, pralinki)