Szukaj

Dieta w chorobach wątroby i dróg żółciowych

Dieta stanowi bardzo istotny element naszego codziennego życia. Właściwe odżywianie wpływa korzystnie na stan organizmu i nasze samopoczucie. Poza tym jak się okazuje odpowiednia dieta odgrywa znaczną rolę w przebiegu różnych chorób. Niejednokrotnie pozwala ona zniwelować nieprzyjemne objawy choroby. Co istotne okazuje się być istotnym elementem rekonwalescencji.

Podziel się
Sok z buraków
Odżywianie spełnia dużą rolę w przypadku wystąpienia schorzeń wątroby i dróg żółciowych. W przypadku tego rodzaju chorób zalecane jest przede wszystkim stosowanie diety niskotłuszczowej, która bogata jest w białko. Poza tym powinna to być dieta lekkostrawna. Dodatkowo istotne jest zwracanie uwagi na ilość spożywanych dziennie posiłków. Powinniśmy jeść mało, a często. Najlepiej by codzienna dieta opierała się na 5 posiłkach, dostarczanych organizmowi w regularnych odstępach czasu.

W przypadku chorób wątroby i dróg żółciowych należy również zwrócić uwagę na sposoby przyrządzania potraw.

Zalecane jest:

  • gotowanie na parze
  • przyrządzanie potrwa w folii aluminiowej
  • przyrządzanie potraw na patelni teflonowej (bez dużych ilości tłuszczu)

Które produkty są zalecane?

  • tłuszcze roślinne (margaryny i oleje roślinne)
  • chude wędliny i gotowane mięsa (drób, polędwica, cielęcina)
  • chude ryby (dorsz, okoń, szczupak)
  • chude przetwory mleczne (odtłuszczone mleko, jogurty, maślanka, sery)
  • pieczywo
  • niskotłuszczowe ciasta
  • gotowane warzywa (marchew, kalafior, brokuły, buraki, pomidory, kalarepa)
  • owoce (banany, kiwi, brzoskwinie, truskawki, maliny)
  • miód
  • cukier
  • galaretki

Których produktów nie należy spożywać?

  • smalec
  • słonina
  • tłuste i smażone mięsa (kaczka, wieprzowina, baranina)
  • tłuste i wędzone wędliny
  • tłuste ryby (makrela, śledź, halibut, węgorz)
  • pasztety
  • tłusty nabiał
  • warzywa (kapusta, cebula, rośliny strączkowe)
  • owoce (agrest, porzeczki, śliwki)
  • słodycze (czekolada, batony, pralinki)