Szukaj

Dieta wątrobowa

Dieta wątrobowa jest dietą wysokobiałkową, lekkostrawną oraz bogatą w witaminy będące w grupie B. Sposób żywienia w dużym stopniu jest jednak zależny od poziomu choroby oraz stopnia wydolności wątroby. Przy wydolności wątroby zalecane jest opracowanie diety bogatej w białko, natomiast choroby związane z niewydolnością narządu powodują konieczność ograniczenia ilości spożywanych białek do 20-30 g.

Podziel się
Zioła
Ciężkie choroby wątroby wiążą się czasami z całkowitym wykluczeniem białka z codziennego menu.

Jakie są zasady diety wątrobowej?

Przede wszystkim ważne jest spożywanie dużych ilości warzyw, które stanowią doskonałe źródło węglowodanów odpowiedzialnych za dostarczenie energii do organizmu. Warto przy tym wiedzieć, że warzywa strączkowe nie są zalecane. Z uwagi na wzdęcia warto także ograniczyć wszelkie te produkty, które do nich prowadzą, Mowa tutaj o potrawach bogatych w błonnik, tj. pieczywie razowym, kaszy z łuskami oraz warzywach kapustnych.

Które produkty są dobrym źródłem węglowodanów?

  • świeże owoce
  • suszone owoce
  • fasola
  • soczewica
  • ziemniaki
  • muesli
  • ryż
  • makaron
  • białe pieczywo
  • kasza
W przypadku białek najlepiej jest spożywać takie produkty, które są bogate w łatwoprzyswajalne białko. Mowa tutaj m.in. o jajkach i mleku. Poza tym dobrze jest łączyć produkty pochodzenia zwierzęcego z tymi pochodzenia roślinnego. W ten sposób możliwe jest uzupełnienie brakujących w roślinach aminokwasów.

Które produkty są dobrym źródłem białka?

  • mięso
  • drób
  • ryby
  • jaja
  • mleko
  • sery
Jeżeli chodzi o tłuszcze to warto pamiętać, że stanowią one materiał budulcowy i są dobrym źródłem energii, dlatego też nie należy o nich zapominać. Nie wskazane jest spożywanie potraw smażonych na tłuszczu, np. smalcu czy maśle. Tłuszcze zwierzęce powinny stanowić 6% dziennego zapotrzebowania energetycznego.

Które produkty są najlepszym źródłem tłuszczy?

  • oleje roślinne
  • oliwa z oliwek

TABELA DIETY WĄTROBOWEJ

owoce

owoce obrane lub starte: brzoskwinie, cytryny, grapefruity, jabłka, jagody, maliny, mandarynki, pomarańcze, poziomki, truskawki, śliwki, wiśnie, owoce suszone, agrest, arbuzy, ananasy, czereśnie, gruszki, porzeczki, owoce ze skórką oraz niedojrzałe

warzywa

buraki, cykoria, dynia, kukurydza, marchew, ogórki, papryka, pietruszka, pomidory, rabarbar, sałata, seler, szpinak, szparagi, ziemniaki, warzywa strączkowe, brokuły, brukselka, cebula, fasolka szparagowa, kalafior, kalarepa, kapusta, por, rzodkiewki, grzyby

pieczywo

biszkopty, chleb pszenny, bułki pszenne, sucharki
chleb graham, razowy, żytni, świeże pieczywo

kasze

manna, jęczmienna, drobna, kukurydziana, płatki owsiane, ryż, tapioka, sago
gryczana, jaglana

makarony

cienkie, gwiazdki, nitki
grube, razowe

napoje

kompoty, mleko, napoje ziołowe, soki warzywne, soki owocowe, woda mineralna niegazowana
napoje alkoholowe, napoje gazowane, kawa, mocna herbata

ciasta

biszkopty, drożdżówki, herbatniki
ciasteczka kruche, faworki, pączki, pierniki, serniki, torty

zupy

krupniki, mleczne, owocowe, warzywne
cebulowa, grochowa, grzybowa, fasolowa, kapuśniak, mocne rosoły, mięsne

desery

kompoty, przetarte owoce i musy owocowe, owoce pieczone, koktajle mleczno - owocowe
bita śmietana, desery alkoholowe, kremy, lody

mleko i napoje mleczne

jogurty, kefiry, maślanka, mleko niskotłuszczowe, mleko zsiadłe
mleko tłuste

sery

chudy ser, twaróg, łagodne sery żółte
brie, cammembert, tłuste i twarde sery żółte, sery topione

mięsa

chude mięsa i podroby: cielęcina, królik, ozorki, wątróbka, wołowina, drób: kurczak, indyk
tłuste mięsa: baranina, boczek, gęś, flaki, kaczka, wieprzowina: mięsa wędzone, konserwy mięsne

ryby

chude ryby: dorsz, flądra, karaś, leszcz, lin, sandacz, szczupak
tłuste i marynowane ryby: łosoś, śledź, węgorz, konserwy rybne

wędliny

chuda szynka i polędwica, parówki cielęce i wieprzowe
pasztetowa, salceson, tłuste kiełbasy i wędliny

tłuszcze

oleje arachidowe, kukurydziane, słonecznikowe, oliwa z oliwek
margaryna, olej rzepakowy, słonina, smalec

przyprawy

bazylia, cukier, cynamon, gałka muszkatołowa, imbir, koperek, liść laurowy, majeranek, pieprz ziołowy, sól, tymianek, wanilia, ziele angielskie, chrzan, curry, gorczyca, jałowiec, musztarda, ocet, papryka ostra, pieprz ostry

używki

słaba herbata, słabe kakao
alkohol, czekolada, kawa, mocna herbata