Szukaj

Zastosowanie diety łatwo strawnej z ograniczeniem tłuszczu w chorobach

Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu jest modyfikacją diety łatwo strawnej, która polega na ograniczeniu spożycia tłuszczów zwierzęcych i produktów bogatych w cholesterol. Dieta ta ogranicza się do spożycia 30 do 50 g tłuszczu na dobę.

Podziel się
Jedzenie na impreze

Dieta lekko strawna z ograniczeniem tłuszczy ma zastosowanie głównie w:

  • chorobach miąższu wątroby
  • w zapaleniu i kamicy pęcherzyka żółciowego oraz dróg żółciowych, zwłaszcza po operacji pęcherzyka żółciowego
  • w zapaleniu trzustki
  • w chorobach układu krążenia (miażdżycy, niewydolności krążenia, nadciśnieniu i po zawale)
  • we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego, kiedy choroba się zaostrza

Dozwolony tłuszcz powinien pochodzić z:

  • olei słonecznikowych
  • olei sojowych i kukurydzianych
  • olei z pestek winogron i rzepakowych
  • oliwa z oliwek
  • masła i miękkiej margaryny
Ze względu na ograniczenie tłuszczów w diecie może się okazać, że dostarczenie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach jest niewystarczające, dlatego należy zwiększyć spożycie warzyw i owoców bogatych w beta- karoten oraz witaminę C.

Dieta lekko strawna z ograniczeniem tłuszczu w:

Chorobach krążenia
  • można spożywać drobno starte surówki z różnych warzywnych i owoców
Chorobie nadciśnieniowej
  • ograniczenie soli kuchennej ( 3 g na dobę)
Obrzęki
  • zaleca się ograniczenie spożycia płynów
Choroby wątroby , pęcherzyka żółciowego i trzustki
  • należy spożywać ciepłe potrawy w małych ilościach
Choroby wątroby
  • wraz z e spadkiem wydolności wątroby aleje tolerancja na spożycie białka, należy wyłączyć z diety produkty białkowe
Choroby pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych
  • należy wyłączyć z diety żółtka oraz produkty z dużą ilością cholesterolu i kwasu szczawiowego
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego
  • powinno się wyeliminować mleko, jajka dodawane do posiłków spożywać beż żółtka w postaci ubitej piany

Przykładowy jadłospis

I śniadanie (kawa zbożowa z mlekiem + pieczywo pszenne + kiełbasa z majonezem na białku + jabłko pieczone)

II śniadanie (kanapka z chudym twarożkiem + herbata z cytryną)

Obiad (zupa selerowa, przetarta z grzankami + rolada z chudej ryby z warzywami pieczona w pergaminie + sos koperkowy + ziemniaki puree z olejem + kabaczek puree + kompot z owoców jagodowych przetartych)

Podwieczorek (bułka słodka + kefir)

Kolacja (budyń z kaszy jęczmiennej z warzywami + sos pomidorowy + herbata z sokiem malinowym)