Szukaj

Odchudzanie a choroby serca

Chorobom serca często towarzyszy otyłość, która pogarsza tylko stan naszego zdrowia i dodatkowo nadwyręża serce. Dlatego osoby cierpiące na choroby serca i układu krążenia - nadciśnienie, miażdżycę, wady czy niewydolność serca, szczególnie powinny zadbać o swoją dietę.

Podziel się
Warzywa sxc.hu
Choroby serca wciąż stanowią przyczynę wielu zgonów, a czasami wystarczyłaby odpowiednia dieta oraz zrównoważony wysiłek fizyczny, aby ich odsetek był mniejszy. Decyzję o podjęciu diety czy odchudzania powinno się skonsultować z lekarzem. Program odchudzania powinien być indywidualnie przez niego ustalony.

Są jednak zasady uniwersalne, które należy przestrzegać:

  • Zmniejsz dzienną ilość spożywanych kalorii o 500 – 1000 kcal. Dla kobiet dzienne zapotrzebowanie kaloryczne szacuje się na 1000 – 1200 kcal, a mężczyzn na 1400 – 1800 kcal.
  • Jedz regularnie i powoli. Nie podjadaj między posiłkami!
  • Twoja dieta powinna składać się przede wszystkim z warzyw, roślin strączkowych i produktów pełnoziarnistych, zawierających błonnik.
  • Wybieraj produkty zawierające tłuszcze nienasycone (olej słonecznikowy, sojowy), ponieważ pomaga obniżać ciśnienie tętnicze, jednak z powodu wysokiej kaloryczności zalecany jest w małych ilościach.
  • Ogranicz spożywanie produktów zawierających dużą ilość soli kuchennej (unikaj także chipsów, orzeszków itp.).
  • Sporządzaj posiłki na parze, gotuj i duś bez dodatku tłuszczu lub piecz w folii.
  • Ogranicz spożycie tłuszczów i produktów pochodzenia zwierzęcego: mięso czerwone, kiełbasy, podroby, pasztety, drób, dziczyzna, tłuste mleko, masło i sery zawierające nasycone kwasy tłuszczowe sprzyjające tyciu i podwyższaniu się poziomu „złego” cholesterolu.
  • Zastąp posiłki mięsne tłustymi rybami morskimi – zawierają kwasy omega-3 i omega-6, które pomagają obniżać poziom cholesterolu.

Zalety odchudzania przy chorobach serca

Utrata wagi niesie za sobą korzyści zdrowotne, widoczne już po zrzuceniu od 5 do 10 procent masy ciała. W organizmie wtedy poziom ciśnienia, trójglicerydów i cukru we krwi powraca do normy, zmniejsza się ryzyko związane z atakiem serca.

Innymi korzyściami są zwiększone poczucie własnej wartości, pozytywny nastrój oraz radość wynikająca ze zrozumienia, że mamy możliwość wydłużenia i poprawy jakości własnego życia.

Dieta to nie wszystko

Jeśli zależy nam na zrzuceniu paru kilo aby odciążyć serce, poprawić jakość naszego życia oraz poczuć się zdrowiej musimy pamiętać, że nie tylko dieta ma znaczenie. Lepsze efekty osiągniemy jeśli zdrowe odżywianie połączymy z regularną aktywnością fizyczną. Rodzaj ćwiczeń również powinniśmy skonsultować z lekarzem, aby nieodpowiednimi ćwiczeniami nie zaszkodzić naszemu sercu, zamiast mu pomóc.

Najczęściej lekarz zaleca wykonywanie prostych aerobowych ćwiczeń fizycznych o umiarkowanej intensywności, takich jak spacerowanie, nordic walking, prace domowe wykonywane na świeżym powietrzu czy jazda na rowerze.

Ćwiczenia te dotleniają organizm oraz pomagają spalić zbędną tkankę tłuszczową.

Efekty widoczne są przy regularnych ćwiczeniach trwających od 20 do 60 minut w częstotliwości co najmniej trzy razy w tygodniu.

Leczenie farmakologicznie a odchudzanie

Leczenie farmakologiczne może być pomocne dla pacjenta podczas odchudzania. Może zapewnić mu lepsze efekty, jednak głównie stosowane jest wtedy, gdy leczenie niefarmakologiczne zawiodło.

Kuracja odchudzająca oparta na lekach powinna być skonsultowana z lekarzem. Może on dobrać odpowiednie leki hamujące łaknienie czy leki zmniejszające wchłanianie w jelitach. Decyzje o podjęciu leczenia farmakologicznego może podjąć tylko lekarz, ale leczenie takie w większości przypadków jest zbędne, gdyż dieta i ćwiczenia przynoszą zamierzone efekty.


Autor:

Anna Kowalik