Szukaj

Dieta wegańska

Weganinami nazwiemy osoby, które nie uwzględniają w swojej codziennej diecie w ogóle białka zwierzęcego i innych produktów pochodzenia zwierzęcego. Dieta wegańska pełni pożyteczną rolę w procesie oczyszczania organizmu. Osoby nie zmagające się z alergią na gluten czy inne białka mogą dzięki tej diecie poprawić swój stan zdrowia.

Podziel się
Warzywa
Dieta wegańska jest bez wątpienia dietą niskokaloryczną. Dzięki niej można stracić nawet 1 kg tygodniowo. Poza tym jak dowiedli naukowcy produkty zbożowe oraz warzywa skutecznie wpływają na hamowanie głodu.

Dieta wegańska wiąże się z całkowitym wyrzeczeniem się produktów mięsnych, serów oraz jajek, co okazuje się być nie lada wyzwaniem. Często spotykamy określenie weganie na pół etatu. Są to ludzie, którzy stosują dietę wegańską w celu zrzucenia zbędnych kilogramów, jednak pozwalają sobie od czasu do czasu na jakiś produkt pochodzenia zwierzęcego.

Dieta wegańska jest przede wszystkim dietą lekkostrawną, Nie doświadczamy w jej przypadku uczucia przejedzenia się. Weganie nie tylko nie jedzą produktów pochodzenia zwierzęcego, ale również powstrzymują się od zakupu produktów odzwierzęcych takich jak miód, wełna, futra, jedwab czy skóra. Dodatkowo restrykcyjni weganie nie stosują kosmetyków pochodzenia zwierzęcego i środków, które testowane były na zwierzętach.
W przypadku diety wegańskiej podstawą są produkty roślinne, tj. owoce, warzywa, rośliny strączkowe, zboża oraz orzechy.

Osoby wyznające ideologię weganizmu są przekonane, że przyjęty przez nie styl życia i odżywiania wpływa korzystnie na poprawę warunków życia człowieka i zwierząt. Poza tym stanowi ulgę dla i tak już przeciążonego środowiska naturalnego.

W wielu przypadkach przejście na weganizm jest związane z pobudkami etycznymi. Weganizm bowiem nie jest tylko dietą, ale także stylem życia. Filozoficzne korzenie weganizmu pochodzą z indyjskiej nauki Ahimsa, która przeciwstawia się zabijaniu i krzywdzeniu istot żywych.

Dieta wegańska jest niskotłuszczowa, przez co nie zawiera groźnych dla zdrowia człowieka tłuszczy nasyconych oraz cholesterolu. Jest natomiast źródłem witamin A i C oraz węglowodanów złożonych.

Uważa się, że weganie rzadziej chorują na serce, raka piersi, cukrzycę oraz nowotwory okrężnicy. Poza tym istnieje mniejsze ryzyko wystąpienia u nich kamieni żółciowych, nerkowych i hemoroidów.

Które grupy żywności są najważniejsze w weganizmie?

  • kasze i zboża (np. kukurydza, ryż, pszenica, jęczmień, owies)
  • rośliny strączkowe (np. soja, fasola, groch)
  • ziarna i orzechy (np. pestki dyni, słonecznik, ziarna sezamu)
  • warzywa (surowe i gotowane, przetwory z warzyw)
  • owoce (surowe i gotowane, przetwory z owoców)