Dietetyczne sałatki
Idealne na wiosenne i letnie dni. Smaczne, lekkie i pełne witamin. Doskonały wybór dla tych co dbają o linię i dobre samopoczucie.
Dietetyczna sałatka wiosenna - może być podawana na obiad lub wczesną kolację.
Główne składniki:
główka sałaty, 4 ziemniaki, pomidor, ogórek, pęczek rzodkiewki, 5 jajek,
Sos: 4 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżki octu winnego, łyżka musztardy francuskiej, łyżeczka musztardy sarepskiej, łyżeczka miodu akacjowego, sól pieprz, szczypiorek do posypania.
Przygotowanie: ziemniaki i jajka gotujemy i studzimy. Jajka obieramy ze skorupki i kroimy w łódeczki. Z pomidora i ogórka pozbywamy się skórki i kroimy wszystkie warzywa (ziemniaki i rzodkiewkę również) w plasterki.
Przygotowanie sosu: wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Zobacz również:
Na talerzu układamy warzywa i polewamy je sosem. Na końcu dodajemy łódeczki z jajek i wszystko posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Dietetyczną sałatkę z kurczakiem - dla tych, którzy lubią mięso. Nie wymaga wielkiego nakładu pracy i wielu składników.
Podwójną pierś z kurczaka obsypujemy przyprawami: czosnkiem i cebulą w proszku, szczyptą chili. Wkładamy mięso do garnka i zalewamy bulionem. Potem gotujemy na małym ogniu przez 20-30 minut, do momentu, aż mięso będzie miękkie. Wystudzone mięso kroimy w plastry. Miskę wykładamy zielonym groszkiem z puszki i układamy na nim plastry piersi. Przed podaniem polewamy je dietetycznym sosem do sałatek i posypujemy grzankami.
Sałatka z tuńczykiem - coś dla wielbicieli ryb.
Składniki: mała kapusta, puszka tuńczyka w zalewie, 3 ugotowane jajka, ogórek, 2 łyżki oliwy, przyprawy (sól, pieprz, łyżka oregano).
Przygotowanie: do miski wrzucamy posiekaną kapustę, pokrojonego w plastry ogórka i tuńczyka. Wszystko polewamy oliwą i posypujemy przyprawami.
Sałatka owocowa - coś dla wielbicieli owoców.
Głównymi składnikami tej sałatki jest pomarańcza i jabłko. Kroimy owoce w kostkę i polewamy łyżeczką miodu. Mieszamy i posypujemy szczyptą cynamonu. Smaczne i proste!
Będąc na diecie, nie musimy rezygnować z ulubionych produktów. Trzeba je odpowiednio przygotować (bez smażenia) i połączyć ze zdrowymi dodatkami. Niskokaloryczne produkty mogą być smaczne.