Szukaj

Dlaczego jedzenie fast food jest niezdrowe?

Żywność typu fast food jest obecnie powszechnie dostępna. Można ją znaleźć niemal na każdej ulicy w miastach. Co istotne jest ona przede wszystkim bardzo kaloryczna, posiada wiele tłuszczów i węglowodanów, natomiast nie zawiera cennych substancji takich jak błonnik, witaminy czy składniki mineralne.

Podziel się
Hamburger

Jakie produkty zaliczamy do fast foodów?

  • hamburgery
  • hot dogi
  • frytki
  • pizze
  • cola

Dlaczego fast foody są niezdrowe?

  • Po pierwsze zawierają nasycone kwasy tłuszczowe, które powodują osłabienie sił obronnych organizmu.
  • Po drugie nie znajdują się nich wartości odżywcze, dlatego powodują jedynie przyrost wagi, natomiast nie dostarczają organizmowi składników odżywczych.
  • Po trzecie przy tego typu potrawach wykorzystuje się białe, miękkie pieczywo ubogie w witaminy i błonnik.

Jakie niebezpieczeństwo wiąże się z frytkami?

Frytki smażone są kilkakrotnie na tym samym oleju przez co zawierają rakotwórczy związek zwany akrylamidem. Do jego wytworzenia dochodzi przez smażenie w wysokiej temperaturze. Frytek nie powinny jeść kobiety w ciąży, ponieważ takie niebezpieczne związki mogą niekorzystnie wpłynąć na płód. W przypadku mężczyzn może dojść do obniżenia płodności. Dodatkowo frytki zawierają tłuszcze trans, które są dużym zagrożeniem dla zdrowia człowieka.

Co z hamburgerami?

Hamburgery zawierają nasycone kwasy tłuszczowe szkodliwe dla organizmu. Dodatkowo mogą prowadzić do podwyższenia poziomu cholesterolu. Hamburgery jak można się domyślić są głównie źródłem kalorii. Przez to, że zawierają dużo sodu, mogą powodować rozwój nadciśnienia tętniczego i chorób nerek.

Napoje typu cola

Zawierają duże ilości cukru, przez co są bardzo kaloryczne, a ich smak jest intensywny. W tego typu napojach nie znajdują się praktycznie żadne składniki pokarmowe korzystne dla organizmu.

Sałatki w fast foodach

Takie sałatki zawierają niewielkie ilości witamin i składników mineralnych. Z reguły zawierają tłuste i kaloryczne sosy. Nierzadko słodzi się je, by wzmocnić smak.

Jakie choroby mogą się wiązać ze spożywaniem żywności fast-food?

  • otyłość
  • choroby nowotworowe
  • miażdżyca
  • choroby serca
  • choroby wątroby
  • alergie pokarmowe
Obecnie powszechne stało się korzystanie z barów typu fast food. Ograniczenie ruchu i złe nawyki żywieniowe mogą prowadzić do pogłębienia się problemu otyłości. Co raz więcej lekarzy zwraca uwagę na ten problem, dlatego należy pomyśleć o własnym zdrowiu i zwrócić uwagę na prawidłowe odżywianie.