Szukaj

Dieta Kwaśniewskiego

Dieta Kwaśniewskiego nazywana również optymalną została stworzona przez lekarza Jana Kwaśniewskiego. Dieta ta zaliczana jest do niskowęglowodanowych i wysokotłuszczowych. W tej diecie spożycie białka jest niewielkie, a paliwem dostarczanym organizmowi jest tłuszcz.

Podziel się
Kobieta na diecie
W diecie istnieją proporcje pomiędzy składnikami (białko, tłuszcze, węglowodany – 1:2,5 – 3,5:0,5). Wraz z upływem czasu konieczne jest zmniejszenie ilości spożywanego białka. Dieta zaliczana jest do kuracji odchudzających, jednak jej twórca stanowczo sprzeciwiał się stosowaniu głodówek, dlatego też dozwolone jest spożywanie w ciągu dnia 2000 kalorii. Ważne jest jednak, by ilość posiłków nie przekraczała 3 w ciągu dnia.

Dieta Kwaśniewskiego wiąże się ze spożywaniem produktów wysokotłuszczowych, w których znajdują się tłuszcze nasycone.

Jakie produkty są zalecane?

  • masło
  • śmietana
  • tłuste sery
  • wieprzowina
  • podroby
  • mięso z kaczki i gęsi
  • tłuszcze zwierzęce
  • jajka kurze
  • tłuste wywary
  • rosoły
  • tłuste wędliny
  • tłuste ryby

Jakie produkty są dozwolone?

  • tłuste mleko
  • do 300 g warzyw i grzybów dziennie
  • 1 ziemniak dziennie
  • owoce jagodowe
  • orzechy
  • migdały
  • wiórki kokosowe
  • kawa
  • herbata
  • majonez
  • przyprawy

Jakie produkty są zabronione?

  • cukier
  • słodycze
  • miód
  • przetwory owocowe i warzywne
  • ryż
  • kasza
  • pieczywo
  • potrawy mączne
  • warzywa i owoce z dużą ilością węglowodanów
  • mąka ziemniaczana i zbożowa
  • groch
  • fasola
  • słodkie napoje
Dieta Kwaśniewskiego opiera się na ograniczeniu cukrów i węglowodanów. Węglowodany są źródłem błonnika, witamin i makroelementów, dlatego ich ograniczenie może doprowadzić do zaburzeń pracy różnych narządów.

Dieta Kwaśniewskiego posiada tak samo dużo zwolenników jak przeciwników. Jak się okazuje może ona skutkować poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi, takimi jak:
  • rozwój otyłości
  • rozwój miażdżycy
  • problemy z wypróżnianiem
  • niedobór witamin B i C
  • niedobór potasu, wapnia i magnezu
  • rozwój nadciśnienia