Szukaj

Dieta w zespole nerczycowym

Zespół nerczycowy jest zespołem objawów, które powstają na skutek procesów chorobowych w nerkach. Choroba wiąże się z utratą białka, które jest wydalane z organizmu wraz z moczem. Osoby cierpiące na nerczyce powinny stosować dietę będącą źródłem białka. W czasie występowania obrzęków należy ograniczyć spożycie soli kuchennej w diecie.

Podziel się
Owoce

Podstawowe zalecenia dietetyczne

  • Należy spożywać około 5-6 posiłków w ciągu dnia.
  • Posiłki powinny mieć równomierną zawartość białka.
  • Należy spożywać rośliny strączkowe, gdyż są one źródłem białka o wysokiej zawartości odżywczej.
  • Należy spożywać chude gatunki mięs i ryby, gdyż są to produkty bogatobiałkowe.
  • Należy ograniczyć ilość soli kuchennej w diecie, zwłaszcza podczas występowania obrzęków i wysokiego ciśnienia.
  • Przy niewielkich obrzękach można spożywać 1-3 g soli na jedną dobę.
  • Należy ograniczyć produkty zawierające duże ilości soli.
  • Należy zrezygnować ze spożywania gotowanych wędlin podczas występowania dużych obrzęków.
  • Należy ograniczyć ilość pitych dziennie płynów, jeżeli lekarz tak zaleci.
  • Należy ograniczyć spożywanie produktów będących źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu.
  • Zalecane jest spożywanie wędlin drobiowych, chudej szynki i polędwicy.
  • Należy wyeliminować z diety pasztety, wędliny z podrobów oraz konserwy mięsne.
  • Należy przyrządzać potrawy w następujący sposób: gotowanie, gotowanie na parze, duszenie bez obsmażania, pieczenie w folii oraz na ruszcie.
  • Osoby leczone sterydami powinny zwracać uwagę na energetyczność diety, podaż wapnia i cukry proste.
  • Należy dostarczać organizmowi odpowiednich ilości wapnia (800-1200 mg/dobę).
  • Należy stosować dietę bogatą w witaminy i składniki mineralne.
  • Należy wzbogacić dietę w warzywa i owoce.

W fazie remisji choroby należy dostarczać organizmowi takich ilości białka, jakie są przewidziane dla ludzi zdrowych. W tym etapie choroby nie ma potrzeby ograniczania płynów. Można wzbogacić dietę w zupy, mleko i soki. Poza tym można pozwolić sobie na jedzenie gotowanych wędlin i pieczywa z solą. W dalszym ciągu zabrania się dosalania potraw podczas ich przyrządzania.

Które produkty są zalecane?

  • chude mięso
  • ryby
  • nabiał
  • jaja

Które produkty są zabronione?

  • konserwy
  • gotowe zupy (w proszku)
  • wędzone mięso
  • wędzone ryby
  • sery
  • kiszona kapusta
  • cytrusy
  • orzechy
  • czekolada