Odżywianie przy biegunce
Odpowiednie odżywianie odgrywa duże znaczenie w przebiegu różnych chorób. Nierzadko właściwie skonstruowany jadłospis pomaga w dużym stopniu złagodzić objawy choroby. Celem stosowania diet leczniczych jest wyeliminowanie produktów, które składają się ze składników słabo tolerowanych przez organizm lub których trawienie bądź wchłanianie jest zaburzone.
![Woda Woda](http://img.mymedic.pl/4_3/400/6c577c4646ef36aa4f36ca7988ef2b19.jpg)
Jak dużo należy pić podczas biegunki?
- Dzieci (ok. 50-100 ml płynów na kilogram ciała w ciągu doby)
- Dorośli (ok. 3-6 litrów płynów w ciągu doby)
Co należy pić?
- niegazowaną wodę mineralną
- słabe herbaty
- płynny kleik ryżowy na wodzie (w przypadku małych dzieci)
Zobacz również:
Przy biegunce należy zrezygnować ze spożywania stałych pokarmów przez ok. 4-6 godzin. Następnie stopniowo należy wprowadzać dietę pektynową.
Co składa się na dietę pektynową?
- ryż na wodzie
- tarte jabłko
- gotowana marchew
- puree z ziemniaków
- sucharki
- chrupki kukurydziane
- kisiel
- napary z suszonych jagód
Wraz z upływem czasu możemy włączać do jadłospisu chude wędliny. Następnie przechodzimy na dietę lekkostrawną, która nie zawiera potraw tłustych, smażonych, surowych i soków.
Kiedy należy stosować dietę lekkostrawną?
- podczas choroby
- podczas wzmożonej pracy umysłowej, przemęczenia i rekonwalescencji
- podczas upałów
Zasady diety lekkostrawnej
- Należy wybierać produkty lekkostrawne.
- Należy unikać produktów, które sprzyjają wzdęciom (np. kalafior, kapusta, brukselka, grzyby, cebula, słodkie napoje, woda gazowana).
- Należy zmniejszyć ilość spożywanego błonnika.
- Należy gotować potrawy na wodzie lub na parze.
- Należy zwrócić uwagę na regularne spożywanie posiłków (ok. 5 w ciągu dnia w regularnych odstępach czasu).