Szukaj

Odżywianie przy biegunce

Odpowiednie odżywianie odgrywa duże znaczenie w przebiegu różnych chorób. Nierzadko właściwie skonstruowany jadłospis pomaga w dużym stopniu złagodzić objawy choroby. Celem stosowania diet leczniczych jest wyeliminowanie produktów, które składają się ze składników słabo tolerowanych przez organizm lub których trawienie bądź wchłanianie jest zaburzone.

Podziel się
Woda
W przypadku wystąpienia biegunki istotne jest przede wszystkim stosowanie diety bogatej w duże ilości płynów. Nie można doprowadzić do odwodnienia organizmu. Należy natomiast uzupełnić poziom utraconych elektrolitów i stworzyć właściwe warunki umożliwiające regenerację błony śluzowej przewodu pokarmowego. W przypadku występowania biegunki, której nie towarzyszą wymioty istnieje sposobność uzupełnienia poziomu płynów doustnie.

Jak dużo należy pić podczas biegunki?

  • Dzieci (ok. 50-100 ml płynów na kilogram ciała w ciągu doby)
  • Dorośli (ok. 3-6 litrów płynów w ciągu doby)

Co należy pić?

  • niegazowaną wodę mineralną
  • słabe herbaty
  • płynny kleik ryżowy na wodzie (w przypadku małych dzieci)

Przy biegunce należy zrezygnować ze spożywania stałych pokarmów przez ok. 4-6 godzin. Następnie stopniowo należy wprowadzać dietę pektynową.

Co składa się na dietę pektynową?

  • ryż na wodzie
  • tarte jabłko
  • gotowana marchew
  • puree z ziemniaków
  • sucharki
  • chrupki kukurydziane
  • kisiel
  • napary z suszonych jagód

Wraz z upływem czasu możemy włączać do jadłospisu chude wędliny. Następnie przechodzimy na dietę lekkostrawną, która nie zawiera potraw tłustych, smażonych, surowych i soków.

Kiedy należy stosować dietę lekkostrawną?

  • podczas choroby
  • podczas wzmożonej pracy umysłowej, przemęczenia i rekonwalescencji
  • podczas upałów

Zasady diety lekkostrawnej

  • Należy wybierać produkty lekkostrawne.
  • Należy unikać produktów, które sprzyjają wzdęciom (np. kalafior, kapusta, brukselka, grzyby, cebula, słodkie napoje, woda gazowana).
  • Należy zmniejszyć ilość spożywanego błonnika.
  • Należy gotować potrawy na wodzie lub na parze.
  • Należy zwrócić uwagę na regularne spożywanie posiłków (ok. 5 w ciągu dnia w regularnych odstępach czasu).