Szukaj

Dieta zimowa

Choć zapotrzebowanie kaloryczne we wszystkich porach roku jest podobne to jednak zimowy jadłospis powinien się nieco różnić od tego stosowanego latem. Jak możemy zaobserwować zimą mamy ochotę na potrawy, które są bardziej kaloryczne. Jest to związane z obwodowym kurczeniem się naczyń krwionośnych przez marznięcie. By zmniejszyć straty ciepła dochodzi do zwiększenia aktywności gruczołów produkujących hormony.

Podziel się
Talerz warzywa
Dieta zimowa opiera się na dostarczeniu organizmowi większych ilości energii oraz wzmocnieniu odporności. Nieodpowiednio skomponowana dieta zimowa i mała aktywność fizyczna może prowadzić do destabilizacji organizmu.

W diecie zimowej należy odpowiednio dobierać produkty spożywcze. Ważne jest, by ta pora roku nie spowodowała wzrostu niechcianej tkanki tłuszczowej. Zmęczenie zimą może być powodowane niedoborem żelaza w diecie i zbyt małą ilość witamin.

W diecie zimowej należy brać pod uwagę ilość spożywanych dziennie posiłków. Powinno być ich co najmniej cztery. Należy jeść posiłki co 3 godziny, ponieważ w ten sposób możemy utrzymać równowagę cieplną w organizmie. Co istotne konieczne jest jedzenie śniadań. Ranem szybciej spalamy tłuszcz, a co ważniejsze nasz organizm w większym stopniu przyswaja składniki odżywcze.

W których produktach znajdziemy składniki odżywcze?

  • Witaminy
Istotne jest, by posiłki były bogate w warzywa i owoce. Warto uwzględnić w diecie pomidory, paprykę, brokuły, brukselkę, sałatę, pomarańcze, grejpfruty, melony i kiwi. Takie produkty są bogate w witaminę A, C, i E. Wpływają na pobudzenie systemu odpornościowego. Z kolei witaminę B znaleźć możemy w nabiale, rybach, wołowinie, fasoli, ziarnach, kiełkach i orzechach.
  • Żelazo
Żelazo uczestniczy w procesie produkcji hemoglobiny. W ten sposób chroni organizm przed anemią oraz zwiększa odporność. Żelazo znaleźć możemy w mięsie, warzywach strączkowych, soczewicy i kaszy.
  • Węglowodany
W porze zimowej istotne jest także dostarczanie organizmowi węglowodanów. Nie należy jednak przesadzać ze spożywaniem białego pieczywa oraz cukrów prostych. Takie produkty tylko oszukują głód, a przy tym są odpowiedzialne za przyrost tkanki tłuszczowej. Najlepiej spożywać węglowodany w postaci pieczywa pełnoziarnistego, razowego i kaszy.

W porze zimowej nie możemy sobie pozwolić na zbyt restrykcyjne diety czy odchudzanie. W okresie dużych mrozów istotna jest przede wszystkim odpowiednia ilość energii, którą możemy dostarczyć przez odpowiednie potrawy. Istnieje możliwość skomponowania posiłków we właściwy sposób. Dieta zimowa ma się opierać na produktach, które są nie tylko zdrowe, ale również sycące. Poza tym można uwzględnić w diecie suplementy z witaminami A, B i C.

Dieta zimowa wiąże się ze spożywaniem pięciu posiłków w ciągu dnia. Powinna być przede wszystkim zbilansowana. Odpowiednio skomponowana dieta pozwoli nam utrzymać właściwą wagę.