Szukaj

Dieta przy chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy

Choroba wrzodowa powstaje na skutek ubytku w błonie śluzowej, sięgającym w głąb żołądka. Jest to spowodowane mieszaniem się pokarmu docierającego do tego narządu z sokiem trawiennym, a w konsekwencji nadtrawianiu ściany przewodu pokarmowego. Wrzody umiejscawiają się w  opuszce dwunastnicy oraz żołądku. Rzadko w przełyku lub dalszej części dwunastnicy.

Podziel się
Spagethii
Na rozwój tego schorzenia najbardziej narażone są osoby prowadzące stresujący tryb życia, palące papierosy, pijące alkohol, przyjmujące określoną grupę leków m.in. aspirynę. Stwierdzono, iż rozwój wrzodów ma także podłoże genetyczne, co powoduje, że wrzody żołądka mogą być dziedziczne.

Choroba wrzodowa powoduje u osoby chorej nieprzyjemne dolegliwości takie, jak:

  • kwaśne lub gorzkie odbijanie,
  • spadek masy ciała,
  • czkawka,
  • ból w nadbrzuszu - najczęściej pojawiają się w nocy lub nad ranem,
  • zaparcia na przemian z biegunkami,
  • brak apetytu.
Aby załagodzić objawy, a także wspomóc leczenie farmakologiczne należy wprowadzić do nawyków żywieniowych odpowiednią dietę. Przede wszystkim odżywianie powinno być pełnowartościowe (odpowiednia ilość witamin, białka, soli mineralnych). Posiłki należy przyjmować w małych porcjach co 2 - 3 godziny. Osoba, która cierpi na chorobę wrzodową powinna ograniczyć spożywanie smażonych potraw, gdyż wywołują one bóle brzucha, wzdęcia i zgagę. Ponadto dobrze jest zrezygnować z mocno przyprawionych potraw i gorących posiłków, które pobudzają wytwarzanie soku żołądkowego i mogą doprowadzić do przekrwienia błony śluzowej żołądka.

Produkty zabronione w chorobie wrzodowej:

  • Napoje: mocna herbata, wody gazowane,
  • Pieczywo: razowe oraz świeże,
  • Przetwory mleczne: jogurt, maślanka, kefir,
  • Sery: fermentowane, twarde,
  • Jaja: gotowane na twardo, sadzone, jajecznica,
  • Ziemniaki: frytki,
  • Owoce: surowe owoce,
  • Warzywa: cebula, szczypiorek, kapusta,
  • Tłuszcze: słonina, boczek,
  • Mięso i Ryby: tłuste gatunki mięsa i ryb, konserwy rybne, mięsne oraz ryby mocno wędzone,
  • Zupy: wyciągi mięsne, rybne. Mocne wywary z warzyw, zupy zaprawiane zasmażką.

Produkty dozwolone w chorobie wrzodowej:

  • Napoje: słaba herbata, ograniczona ilość soków owocowych, woda niegazowana,
  • Pieczywo: białe,
  • Przetwory mleczne: pełne słodkie mleko, białe - nie solone sery , świeży twaróg,
  • Jaja: na miękko, sadzone na parze, omlet sadzony na parze,
  • Ziemniaki: gotowane,
  • Owoce: soki owocowe, gotowane w małych ilościach,
  • Warzywa: szpinak, fasola, zielona kapusta, marchew,
  • Tłuszcze: świeże oleje, masło śmietankowe,
  • Mięso i Ryby: świeże lub mrożone mięsa, chude ryby,
  • Zupy: na rozcieńczonym wywarze z warzyw.