Jakie czynniki według lekarzy sprzyjają otyłości?
Lekarze są także ludźmi - stąd ich rady dla pacjentów dotkniętych otyłością mogą padać przez pryzmat ich własnego spojrzenia na to, co powoduje przyrost masy.
Pytano w niej o tym, co według nich jest przyczyną otyłości, prosząc ich by wyszczególnili główne czynniki odpowiedzialne za wagę ich pacjentów, włączając w to takie rzeczy, jak: przejedzenie, żywienie się w fast foodach, picie zbyt dużej ilości napojów gazowanych, genetykę lub inne przypadłości zdrowotne.
Zobacz również:
Naukowcy pytali również, jak często lekarze udzielają porad w kwestii żywienia, takich jak nauka czytania tabelek odżywczych w sklepach z żywnością, jak unikać bomb kalorycznych w menu restauracji, czy też jak porcjować ilości pożywienia.
Zdecydowana większość lekarzy stwierdziła (88%), iż przejadanie się jest ważnym czynnikiem wpływającym na otyłość. 62% badanych wskazało jadanie w restauracjach i fast foodach za istotne w powstawaniu otyłości. Ci lekarze w 93%, chciało powiedzieć swoim pacjentom, by unikali wysokokalorycznych produktów. 60% za winnych po części problemowi otyłości uznało słodzone cukrem napoje gazowane. Niewielka liczba medyków uznała, że to genetyka (19%) i defekty metaboliczne(12%) są bardzo ważną przyczyną otyłości - co jest dobrym znakiem, zgodnie z oczekiwaniami dr Bleich.
- Problem otyłości wzrósł tak gwałtownie, że nie można go tłumaczyć prostym uwarunkowaniem genetycznym - mówi Dr Bleich. Główną przyczyną otyłości jest wiele środowiskowych czynników, więc zachęcające jest dla mnie to, że widzimy wielu lekarzy przyznających, że to właściwie nie jest genetyczny problem i że są możliwe zmiany życiu pacjenta, umożliwiające redukcję nadmiernej masy ciała.
Opracował:
Szymon Hendzel