Szukaj

Dieta orzechowa

Orzechy choć są kaloryczne i tłuste zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, przez co korzystnie wpływają na poziom cholesterolu. Dodatkowo chronią nas przed chorobami serca i krążenia. Dieta orzechowa wiąże się z uwzględnieniem spożywania orzechów w codziennym jadłospisie.

Podziel się
Orzech włoski
Orzechy są źródłem witaminy E i C oraz kwasu lanolinowego. W diecie orzechowej do posiłków dodajemy orzechy w celu wzmocnienia smaku potraw. Badania jednoznacznie wykazują, że orzechy oddziałują w pozytywny sposób na organizm ludzki.

Właściwości orzechów

W sklepach możemy znaleźć bardzo dużo różnych odmian orzechów. Szczególnie często wybierane przez konsumentów są orzechy włoskie, laskowe, arachidowe, brazylijskie, pistacjowe czy nerkowca. Każda odmiana orzechów jest bogata w różne składniki odżywcze, które pomagają uregulować proces przemiany materii.

Co znajduje się w orzechach?

  • witamina E (potężny antyoksydant o własnościach zmiatających wolne rodniki, zapobiega uszkodzeniom organizmu przez wolne rodniki komórek)
  • kwas foliowy (zapobiega wzrostowi stężenia homocysteiny we krwi)
  • magnez (reguluje ciśnienie tętnicze)
  • sterole roślinne
  • fitoestrogeny
  • inne składniki roślinne

Przykładowy jadłospis

  • śniadanie
muesli z orzechami i chudym mlekiem

  • obiad
indyk w migdałach + brązowy ryż + duszona marchewka

  • kolacja
ryba

Właściwości poszczególnych orzechów

  • orzechy pistacjowe
- zawierają błonnik, proteiny i magnez
- pomagają uregulować poziom cholesterolu w organizmie
- zawierają witaminę B6
- obniżają ryzyko wystąpienia zwyrodnień plamki żółtej
  • orzechy nerkowca
- chronią przed cukrzycą
- są źródłem cynku i żelaza
- mają działanie uspokajające
- zapobiegają niedotlenieniom organizmu
- mają korzystne działanie na paznokcie, skórę i włosy
  • orzechy laskowe
- są źródłem witaminy E i magnezu
- zatrzymują procesy starzenia się
- wpływają pozytywnie na jakość krwi
- wzmacniają śledzionę i żołądek
  • orzechy włoskie
- pomagają walczyć z trądzikiem
- wpływają ma obniżenie poziomu cholesterolu we krwi
- stanowią ochronę przed chorobami serca
- korzystnie wpływają na cerę
- poprawiają koncentrację
- przeciwdziałają nowotworom
  • orzechy brazylijskie
- są źródłem selenu
- opóźniają proces starzenia się organizmu
- przeciwdziałają nowotworom i chorobom serca
  • orzechy arachidowe
- mogą powodować uczulenia
- zapobiegają chorobie Alzheimera
- zapobiegają powstawaniu kamieni żółciowych
- działają przeciwzapalnie
  • orzechy kokosowe
- działają antywirusowo
- działają antybakteryjnie
- są źródłem minerałów organicznych