Dieta Haya
Dieta Haya została opracowana w latach dwudziestych przez doktora Haya. Jest ona przez niektórych zwana dietą rozdzielną lub niełączenia. Co istotne dieta ta nie wymaga od nas zrezygnowania z ulubionych potraw czy liczenia kalorii. Dodatkowo odżywianie zaproponowane przez doktora pomaga poprawić przemianę materii i wpływa korzystnie na samopoczucie.
W jaki sposób można łączyć produkty?
- Jaja można podawać z warzywami zielonymi
- Mięso można łączyć z zielonymi warzywami
- Chleb i ziemniaki należy podawać z warzywami zielonymi
- Rośliny zbożowe należy łączyć z zielonymi warzywami
- Rośliny strączkowe można łączyć z warzywami zielonymi
- Zielone warzywa wskazane są z wszelkimi białkami
- Orzechy należy spożywać z zielonymi warzywami lub kwaśnymi owocami
- Tłuszcze zwierzęce można jeść z roślinami zbożowymi
- Owoce słodkie można podawać z kwaśnym mlekiem i jogurtami
- Owoce kwaśne łączymy z orzechami, kefirem, kwaśnym mlekiem i in. kwaśnymi owocami
Zobacz również:
Które osoby mogą stosować dietę?
Przede wszystkim zalecana jest osobom borykającym się z nadwagą, chorobami serca, chorobami układu krążenia, nadciśnieniem lub nadkwaśnością żołądka. Poza tym ze sposobu odżywiania doktora Haya mogą skorzystać wszyscy ci, którzy chcą jadać zdrowo.Produkty z grupy węglowodanowej
- produkty zbożowe, np. kasza, makaron, ryż
- warzywa, np. ziemniaki, karczochy
- owoce słodkie, np. gruszki, banany
- piwo
- miód
Produkty z grupy białkowej
- warzywa strączkowe
- jaja
- mleko
- mięso, np. drób
- soja
Produkty z grupy neutralnej
- Warzywa
- Nasiona, np. słonecznik
- Oliwa z oliwek
- Orzechy
- Zioła
- Masło
- Owoc
Główne założenia diety?
- Zabrania się łączenia produktów węglowodanowych z białkowymi.
- Zaleca się łączenie produktów neutralnych z węglowodanowymi i białkowymi.
- Zaleca się jedzenie trzech posiłków w ciągu dnia.
- Należy zachować czterogodzinną przerwę pomiędzy posiłkiem węglowodanowym i białkowym.
- Należy wyeliminować z diety sól, cukier, białe pieczywo, wędliny, czerwone mięso, kawę, napoje gazowane, mocną herbatę, alkohol, czekoladę, ciasta, oraz potrawy typu fast-food.
- Nie należy przyprawiać zbyt mocno potraw.
- Należy zrezygnować ze smażonego jedzenia.
- Należy unikać tłuszczu w diecie.
- Zaleca się uzupełnianie płynów pomiędzy posiłkami (ok. 2 litrów dziennie).
- Należy jeść owoce rankiem.
- Zaleca się dokładne przeżuwanie pokarmów.
- Należy spożywać posiłki wolno.
- Należy jeść z umiarem (mało a często).