Szukaj

Dieta śródziemnomorska

Nieodpowiednia dieta może być przyczyną choroby niedokrwiennej serca, cukrzycy, nadciśnienia tętniczego oraz otyłości. Jedną z najczęściej proponowanych przez dietetyków diet jest dieta śródziemnomorska. Opiera się na piramidzie żywienia i składają się na nią produkty zbożowe, warzywa i owoce oraz ograniczone ilości produktów zwierzęcych, tłuszczy i słodyczy.

Podziel się
Warzywa
Dieta śródziemnomorska jest dietą wysokowęglowodanową. Podstawowymi produktami są tutaj produkty zbożowe, nasiona strączkowe, warzywa, owoce, średnie ilości mleka i nabiału, ryby, drób, niewielkie ilości czerwonego mięsa oraz oliwa z oliwek. Dieta śródziemnomorska zwraca uwagę także na sposób przygotowywania posiłków. Zalecane jest gotowanie, pieczenie oraz spożywanie warzyw i owoców w surowej formie.

Jakie produkty są zalecane?

  • produkty zbożowe (np. kasza, proso, zboża, pieczywo pełnoziarniste) dające uczucie sytości i pomagające na dłuższy czas zaspokoić głód, poza tym są źródłem błonnika pokarmowego, który korzystnie wpływa na regulowanie pracy przewodu pokarmowego, dodatkowo zawierają duże ilości witamin z grupy B oraz żelazo, cynk i magnez
  • orzechy i migdały
  • makarony, które dzięki dużej ilości błonnika obniżają poziom cholesterolu oraz chronią przed nowotworami jelita grubego
  • rośliny strączkowe będące źródłem białka roślinnego, składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego
  • oliwa z oliwek, która zwiera duże ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz jest źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych
  • owoce morza (ostrygi, małże, kraby, krewetki) będące źródłem potasu, fosforu, magnezu i cynku wpływającego na prawidłową pracę systemu nerwowego
  • ryby będące źródłem białka, wapnia i fosforu, które wpływają na układ kostny, dodatkowo zawierają jod oraz kwasy omega-3 chroniące przed miażdżycą i chorobą wieńcową
  • warzywa i owoce bogate w witaminy i składniki mineralne, będące źródłem błonnika pokarmowego, regulujące przemianę materii, wpływające korzystnie na opóźnienie procesów starzenia organizmu
  • przyprawy (czosnek, cebula) działające przeciwbakteryjne i obniżające ciśnienie
  • zioła wpływające korzystnie na proces trawienia
  • czerwone wino obniżające poziom cholesterolu, chroniące przed miażdżycą

Których produktów nie należy jeść?

  • tłuszczy nasyconych
  • białego pieczywa
  • słodyczy
  • tłustych mięs
  • tłustych wędlin
  • tłustych sosów

Zalecenia diety śródziemnomorskiej

  • Każdego dnia należy spożywać olej z oliwek, sery oraz jogurty.
  • Kilka razy w tygodniu należy jeść ryby i drób.
  • Należy ograniczyć spożycie jajek do 4 sztuk tygodniowo.
  • Należy jeść dużo warzyw i owoców.
  • Należy w dużym stopniu ograniczyć spożywanie słodyczy.
  • Dozwolone jest spożywanie mięsa czerwonego kilka razy w miesiącu.
  • Należy pić dużo niegazowanej wody mineralnej.
  • Należy ograniczyć spożywanie pełnego mleka, śmietanki i masła.
  • Nie należy zapominać o aktywności fizycznej.