Szukaj

Prawidłowe żywienie dorosłego człowieka - cele

Żywienie zaspokaja zapotrzebowanie organizmu człowieka na energię i różne składniki pokarmowe i odżywcze. Prawidłowe żywienie polega na całkowitym pokryciu zapotrzebowania organizmu na wszystkie składniki odżywcze potrzebne do życia i rozwoju i zachowania zdrowia.

Podziel się
szklanka mleka

Do składników pokarmowych należą:

  • tłuszcze
  • węglowodany
  • białka
  • składniki mineralne

Składniki mineralne do organizmu człowieka:

  • dostarczają energii niezbędnej do utrzymania podstawowych procesów życiowych
  • dostarczają substancji służących do budowy nowych i odbudowy tkanek i komórek
  • regulują procesy przemiany materii w organizmie człowieka
Do prawidłowego funkcjonowania człowieka niezbędne są następujące składniki pokarmowe:

Aminokwasy

Istnieje 10 niezbędnych aminokwasów, których organizm ludzki nie jest sam w stanie wytworzyć. Należą do nich aminokwasy egzogenne, które wchodzą w skład pełnowartościowych białek. Znajdują się one w w produktach białkowych pochodzenia zwierzęcego jak również w mięsie i produktach mięsnych, mleku i jego przetworach oraz w jajkach.

Nienasycone kwasy tłuszczowe

Należą do nich kwas linolowy, alfa-linolenowy, arachidonowy.

Składniki mineralne i makroelementy

Do makroelementów należą wapń, fluor, żelazo, jod, magnez, potas, sód, chlor, siarka
Mikroelementy to: cynk, miedź, mangan, kobalt, molibden, selen, fluor, chrom, nikiel, krzem, tytan, wanad.

Cukry

Należą do nich glukoza, fruktoza, galaktoza. Są one niezbędnym składnikiem do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka.

Witaminy

Istnieje 18 witamin, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania człowieka.  Należą do nich witamina A, D, K, C, B1, B2, B6, B12, H, PP oraz kwas foliowy, pantotenowy, liponowy, raaminobenzoesowy, cholina, inozytol, rutyna.

Warunki prawidłowego żywienia człowieka dorosłego:

1. Odpowiedni dobór jakościowy i ilościowy produktów spożywczych. Chodzi tutaj o zaplanowanie prawidłowej ilości pokarmów przeznaczonych do spożycia na jeden dzień dla 1 osoby
2. Prawidłowy rozdział pokarmów przeznaczonych do spożycia na poszczególne posiłki
3. Wybór technik kulinarnych, które pozwalają zachować jak najwięcej wartości odżywczych

Aby żywienie człowieka można było uznać za właściwe, muszą zostać spełnione wszystkie wyżej wymienione warunki jednocześnie.