Szukaj

Prawidłowe odżywianie

Każdy kocha jeść. Spożywanie pokarmów sprawia przyjemność i jest źródłem energii i substancji odżywczych dla naszego organizmu. Jednak większość ludzi nie potrafi zbilansować swojej diety w taki sposób, by dostarczała nam wszystkich składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Podziel się
Talerz warzywa
Nieprawidłowe żywienie jest przyczyną złego funkcjonowania organizmu i jest powodem wielu przewlekłych chorób, takich jak choroby serca, nowotwory, udary.

Przykładem zdrowego odżywiania się może być piramida żywieniowa. Zakłada ona, że najwięcej w naszej diecie powinniśmy spożywać warzyw i owoców, już w mniejszych ilościach dozwolone  jest  spożywanie produktów z pełnego ziarna. Kolejno są produkty zawierające białko i produkty mleczne. Tłuszcze powinny być  spożywane w ograniczonych ilościach, a jedzenie słodyczy powinno się ograniczyć do 75 kalorii dziennie.

Wskazówki dotyczące prawidłowego odżywiania

  • celem naszego żywienia powinna być zdrowa masa ciała
  • aktywność fizyczna powinna być priorytetem
  • warzywa i owoce powinny być podstawą diet, gdyż są ubogie w tłuszcze a bogate w substancje odżywcze
  • należy jeść produkty zawierające różne zboża, czyli pełnoziarniste pieczywo i makarony
  • powinno się spożywać produkty mleczne ubogotłuszczowe lub całkiem pozbawione tłuszczu
  • zastępuj mięso roślinami bogatymi w białko (soczewicą, fasolą, grochem)
  • spożywaj ryby zawierające  zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3, przynajmniej 2 razy w tygodniu
  • ogranicz spożywanie tłuszczu,
  • spożywaj tłuszcze jednonienasycone, które znajdują się w oliwie z oliwek, oleju rzepakowym, w orzechach i awokado
  • zrezygnuj z jedzenia słodyczy, lub ogranicz ich spożywanie do 75 kalorii
  • z umiarem spożywaj napoje alkoholowe

Warzywa i Owoce

Owoce

W odpowiednio zbilansowanej diecie praktycznie wszystkie owoce są pożądane. Najwięcej  powinno się spożywać warzyw:

1. świeżych i mrożonych
2. owoców w całości
3. owoców z puszki
4. soków owocowych
5. owoców suszonych

Owoce suszone są produktami wysokokalorycznymi, gdyż w czasie procesu suszenia tracą wodę. Również po wysuszeniu ich objętość znacznie się zmniejsza, jednak kaloryczność nie. Pół szklanki suszonych winogron ma tyle samo kalorii co dwie kiście świeżych owoców.

Zaleca się także spożywanie w dużych ilościach takich owoców jak:
  • jabłka
  • banany
  • jagody
  • wiśnie
  • czereśnie
  • grejpfruty
  • melony
  • kiwi
  • mango

Warzywa

Warzywa podobnie jak owoce są także pożądanym składnikiem prawidłowo zbilansowanej diety. Wskazane jest spożywanie takich warzyw jak:
  • sałata
  • szparagi
  • pomidory
  • kabaczki
  • bakłażan
  • grzyby
Spożywanie niektórych warzyw powinno się trochę ograniczyć ze względu na to, że można je zaliczyć do grupy węglowodanów. Dostarczają one więcej kalorii niż typowe warzywa i są bogate w skrobię. Są to:
  • kukurydza
  • słodkie ziemniaki
  • dynia
Inne zdrowe węglowodany to:
  • zboża
  • brązowy ryż
  • makaron pełnoziarnisty
  • chleb
  • płatki z pełnego ziarna