Terapia żywieniowa
Dietetycy cały czas podkreślają, że odpowiednia dieta powinna być bogata w świeże warzywa, owoce oraz pełnoziarniste pieczywo. Terapia żywieniowa wiąże się z dostarczaniem organizmowi niezbędnych składników odżywczych takich jak witaminy, minerały oraz aminokwasy, które okazują się niezwykle pomocne przy leczeniu poszczególnych schorzeń.
![Pokrojone warzywa Pokrojone warzywa](http://img.mymedic.pl/4_3/400/93eb52661bc6452a63b92a89f4b20bc0.jpg)
Celem terapii żywieniowej jest leczenie za pomocą określonych witamin, składników mineralnych i aminokwasów, które często dostarczamy organizmowi za pomocą suplementów diety. Terapeuci żywieniowi niejednokrotnie podkreślali, że nowoczesna zbilansowana dieta nie zawsze jest bogata w istotne składniki odżywcze. Poza tym to co się składa na zdrową dietę jednej osoby, niekoniecznie jest dobre także dla innych ludzi.
Choroba ma często bezpośredni związek ze zmianami jakie zachodzą w organizmie w przetwarzaniu składników odżywczych. Suplementy diety pozwalają skorygować wszelkie nieprawidłowości, a tym samym mogą wpłynąć na złagodzenie objawów chorobowych.
Zobacz również:
Choć sama dieta z pozoru może się wydawać mało istotna, to jednak jak się okazuje spożywanie dużych ilości tłuszczy nasyconych, a małych ilości błonnika może doprowadzić do powstania nowotworów złośliwych jelita grubego, odbytnicy, piersi lub prostaty. Co ważniejsze dieta bogata w warzywa i owoce zapobiega wystąpieniu choroby wieńcowej. Duże ilości soli w diecie mogą spowodować zwiększenie natężenia reagowania dróg oddechowych na histaminę. Alkohol z kolei przyczynia się do wystąpienia skurczy oskrzeli.
Ale dlaczego warzywa i owoce są tak istotne w diecie? Otóż zawierają antyoksydanty, tj. antyutleniacze i przeciwutleniacze, które znajdujemy w witaminach A,C i E oraz składniki mineralne, które wykorzystywane są przez organizm do walki z wolnymi rodnikami, które są ubocznymi produktami przemiany materii.
Według badań zwiększone dawki witaminy E i beta-karotenu zmniejszają ryzyko wystąpienia raka prostaty, żołądka i innych nowotworów złośliwych. Poza tym dieta będąca źródłem antyoksydantów pomaga utrzymać zdrowe serce oraz zredukować liczbę udarów, a tym samym wpływa na przedłużenie życia.
Źródła antyoksydantów
- witamina A (beta-karoten): marchew, szpinak, brokuły, pomidory
- witamina C: owoce cytrusowe, kiwi, groszek, ziemniaki, zielone warzywa liściaste
- witamina E: kiełki pszenicy, orzechy, zielone warzywa liściaste, chleb pełnoziarnisty, oleje roślinne, szpinak, awokado
- składniki mineralne: selen, cynk, miedź, niacyna, witamina B1 i B12, kwas foliowy, magnez, mangan: owoce, warzywa, podroby, kiełki pszenicy, chleb pełnoziarnisty, olej z ryb