Szukaj

Terapia żywieniowa

Dietetycy cały czas podkreślają, że odpowiednia dieta powinna być bogata w świeże warzywa, owoce oraz pełnoziarniste pieczywo. Terapia żywieniowa wiąże się z dostarczaniem organizmowi niezbędnych składników odżywczych takich jak witaminy, minerały oraz aminokwasy, które okazują się niezwykle pomocne przy leczeniu poszczególnych schorzeń.

Podziel się
Pokrojone warzywa
Badania naukowe wskazują, że spożywanie dziennie pięciu porcji świeżych warzyw i owoców pomaga wzmocnić odporność organizmu. Poza tym odpowiednio skonstruowana dieta chroni nas przed wystąpieniem nowotworów złośliwych, chorobą wieńcową i zaćmą.

Celem terapii żywieniowej jest leczenie za pomocą określonych witamin, składników mineralnych i aminokwasów, które często dostarczamy organizmowi za pomocą suplementów diety. Terapeuci żywieniowi niejednokrotnie podkreślali, że nowoczesna zbilansowana dieta nie zawsze jest bogata w istotne składniki odżywcze. Poza tym to co się składa na zdrową dietę jednej osoby, niekoniecznie jest dobre także dla innych ludzi.

Choroba ma często bezpośredni związek ze zmianami jakie zachodzą w organizmie w przetwarzaniu składników odżywczych. Suplementy diety pozwalają skorygować wszelkie nieprawidłowości, a tym samym mogą wpłynąć na złagodzenie objawów chorobowych.

Choć sama dieta z pozoru może się wydawać mało istotna, to jednak jak się okazuje spożywanie dużych ilości tłuszczy nasyconych, a małych ilości błonnika może doprowadzić do powstania nowotworów złośliwych jelita grubego, odbytnicy, piersi lub prostaty. Co ważniejsze dieta bogata w warzywa i owoce zapobiega wystąpieniu choroby wieńcowej. Duże ilości soli w diecie mogą spowodować zwiększenie natężenia reagowania dróg oddechowych na histaminę. Alkohol z kolei przyczynia się do wystąpienia skurczy oskrzeli.

Ale dlaczego warzywa i owoce są tak istotne w diecie? Otóż zawierają antyoksydanty, tj. antyutleniacze i przeciwutleniacze, które znajdujemy w witaminach A,C i E oraz składniki mineralne, które wykorzystywane są przez organizm do walki z wolnymi rodnikami, które są ubocznymi produktami przemiany materii.

Według badań zwiększone dawki witaminy E i beta-karotenu zmniejszają ryzyko wystąpienia raka prostaty, żołądka i innych nowotworów złośliwych. Poza tym dieta będąca źródłem antyoksydantów pomaga utrzymać zdrowe serce oraz zredukować liczbę udarów, a tym samym wpływa na przedłużenie życia.

Źródła antyoksydantów

  • witamina A (beta-karoten): marchew, szpinak, brokuły, pomidory
  • witamina C: owoce cytrusowe, kiwi, groszek, ziemniaki, zielone warzywa liściaste
  • witamina E: kiełki pszenicy, orzechy, zielone warzywa liściaste, chleb pełnoziarnisty, oleje roślinne, szpinak, awokado
  • składniki mineralne: selen, cynk, miedź, niacyna, witamina B1 i B12, kwas foliowy, magnez, mangan: owoce, warzywa, podroby, kiełki pszenicy, chleb pełnoziarnisty, olej z ryb