Szukaj

Dieta rybna – przykładowy jadłospis

Dieta rybna to jedna z rzadziej stosowanych diet w naszym kraju. Warto zauważyć, że ten rodzaj diety jest jednym z najbardziej odżywczych i zdrowych rodzajów diet. Ryby są bogatym źródłem witamin i składników odżywczych, nie tylko potrzebnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, ale również umożliwiających szybkie schudnięcie.

Podziel się
Pstrąg na talerzu Fot. Natalia Groń

Dieta rybna korzystnie wpływa na organizm. Oczyszcza go z większości toksyn i reguluje jego pracę. Dodatkowo działa odchudzająco, zwłaszcza, gdy ryby przygotowywane są na parze lub pieczone w piekarnikach, co pozbywa ich i tak minimalnych ilości tłuszczu. Dieta rybna poprawia również odporność organizmu, który staje się mniej podatny na infekcje i poprawia też kondycję fizyczną. Wraz z aktywnością może być źródłem zdrowia i dobrego samego poczucia. Te morskie zwierzęta posiadają jeszcze więcej wartości odżywczych niż drób! W swoim składzie posiadają selen, fosfor czy potas a mało tego witaminy A, B czy C. Do tego zaliczyć można jeszcze nienasycone kwasy tłuszczowe i kwas omega-3, które zabezpieczają serce i układ krążenia, zmniejszając ryzyko pojawienia się choroby.

Przykładowy jadłospis diety rybnej

Dzień 1:

Na śniadanie: 2 kromki pieczywa chrupkiego z przygotowaną pastą rybną składającej się z 50g wędzonej makreli rozmieszanej z chudym serkiem – 70g. Do tego może być szczypiorek.
Popijane herbatą bez cukru.

Obiad: Filet rybny z warzywami i pół torebki ryżu

Podwieczorek: 2 mandarynki

Kolacja: Kromka razowego chleba z żółtym serem i szklanką mleka

Dzień 2:

Śniadanie: Szklanka płatków kukurydzianych z szklanką mleka i łyżeczką miodu

Obiad :Grillowany lub pieczony śledź z pomidorami. Do tego kromka chrupkiego pieczywa. Popijać kawą lub herbatą.

Podwieczorek:  Sałatka owocowa.

Kolacja: Ryba w galarecie z grahamką i dodatkiem surówki z pomidora i cebuli.

Dzień 3:

Śniadanie: Kanapka z pumpernikla z margaryną, a do tego twarożek i pomidor.
Popijać herbatą lub kawą najlepiej niesłodzoną.

Obiad: Zawijańce pieczarkowo-rybne z kaszą gryczaną i surówką z czerwonej kapusty. Do tego szklanka soku, najlepiej w wersji light.

Podwieczorek: Dwa wybrane owoce.

Kolacja : Jajko na miękko z kromką chleba razowego i niesłodzona herbata.

Dzień 4:

Śniadanie: Dwie kanapki z grahamki, 2 cienkie plasterki sera żółtego i papryka, margaryna, szklanka soku pomarańczowego light.

Obiad: Dorsz z marchewką, 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach, szklanka soku jabłkowego.

Podwieczorek: Małe opakowanie serka wiejskiego.

Kolacja: jajko z farszem pieczarkowym, szklanka herbaty owocowej.

Dzień 5:

Śniadanie: Dwa tosty z dżemem i szklanka soku light.

Obiad: 2-3 ziemniaki gotowane z halibutem w panierce i szklanką soku z czarnej porzeczki.

Podwieczorek: Szklanka soku warzywnego i kromka chrupkiego pieczywa.

Kolacja: Sałatka polska i herbata niesłodzona.

Dzień 6:

Śniadanie: Dwie kanapki razowego chleba z żółtym serem i papryką.

Obiad: Dorsz z marchewką.

Podwieczorek: Sałatka owocowa.

Kolacja: Sałatka z tuńczyka.

Dzień 7:

Śniadanie: Pasta rybna z chlebem razowym i kiszonym ogórkiem.

Obiad: Pół torebki ryżu z gotowaną rybą w sosie słodko-kwaśnym.

Podwieczorek: Szklanka soku owocowego i biszkopt.

Kolacja:  Szklanka z czerwonej fasoli i szklanka herbaty, można posłodzić.