Szukaj

Dieta antyrakowa

Przyczyny chorób nowotworowych nie są wciąż do końca znane, aczkolwiek naukowcy zauważają, że na rozwój raka może mieć wpływ środowisko i sposób życia. Duże znaczenie mają również zwyczaje żywieniowe oraz sposoby przechowywania produktów spożywczych. Stąd też pojawia się wniosek, że dzięki odpowiedniej diecie można uniknąć niektórych zachorowań na nowotwory.

Podziel się
Warzywa
Czynnikami rakotwórczymi są m. in. zawarte w niektórych pokarmach i w wodzie azotany i azotyny. Związki takie stają się szczególnie niebezpieczne dla zdrowia w momencie połączenia z aminami, z racji tego, że tworzą nitrozoaminy, posiadające działanie rakotwórcze.

Chcąc zapobiec nowotworom jelita grubego należy spożywać pokarmy bogate w błonnik, który izoluje jelita od szkodliwych substancji oraz związków toksycznych. Poza tym wpływa na przyśpieszenie perystylizacji jelit, skracając przy tym zaleganie resztek pokarmów, które zostały strawione.

Przy powstawaniu nowotworów duże znaczenie ma nadmiar tłuszczów. Zbyt duże ilości tłuszczów w diecie prowadzą do zwiększonego wydzielania kwasów żółciowych w organizmie, które mogą powodować powstanie raka.

Dodatkowo szczególnie niekorzystne dla zdrowia są niektóre substancje konserwujące. Niezdrowa jest również sól, która spożywana w nadmiarze może prowadzić do podrażnienia błony śluzowej żołądka i jelit, w wyniku czego może dojść do stanu zapalnego i zwiększenia przepuszczalności dla substancji szkodliwych.

Kilka wskazówek dietetycznych

  • Nie należy się przejadać. Większa ilość spożywanych pokarmów wiąże się z z wprowadzeniem do organizmu większych ilości zanieczyszczeń chemicznych będących efektem skażenia środowiska, stosowania konserwantów, itd.
  • Należy zwracać uwagę na zawartość biologiczną produktów. Najlepiej wybierać te, które mają dużo składników odżywczych, a mało kalorii. Warto zmniejszyć ilość pokarmów będących źródłem, tzw. pustych kalorii (np. słodyczy) oraz białego pieczywa, ryżu łuskanego, serów topionych, konserw, itp.
  • Dobrze jest stosować urozmaiconą dietę.
  • Należy uwzględniać w diecie duże ilości świeżych warzyw i owoców (najlepiej w postaci surówek i soków) oraz ziemniaki i pokarmy pełnoziarniste.
  • Warto ograniczyć ilości spożywanych tłuszczów. Mowa tutaj również o sposobie przyrządzania potraw.
  • Należy spożywać duże ilości białka, z tym, że wskazane jest dostarczanie go w postaci produktów roślinnych i ryb, a rzadziej mięs.
  • Warto ograniczyć spożywanie soli oraz środków zawierających sód. Najlepiej zastąpić sól przyprawami ziołowymi, cytryną, cebulą, czosnkiem i chrzanem.
  • Należy pić dużo napojów (nie słodzonych) typu woda mineralna, herbatki owocowe i ziołowe, soki warzywne i owocowe.
  • Najlepiej przygotowywać posiłki w taki sposób, by nie niszczyć ich wartości biologicznych.
  • Wskazane jest spożywanie dużych ilości rozmaitych surówek.
  • Dobrze jest wybierać produkty z upraw, które nie są zniszczone ekologicznie.
  • Należy w odpowiedni sposób przechowywać produkty.
  • Należy spożywać świeże potrawy, tuż po przyrządzeniu.