Szukaj

Dieta wegetariańska

Dieta wegetariańska wiąże się ze zrezygnowaniem ze spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego. Dieta ta pozwala mimo to dostarczyć organizmowi podstawowych witamin i składników pokarmowych. Dieta wegetariańska pozwala nam zrzucić około 2 kilogramów w ciągu 2 tygodni. Jest to związane przede wszystkim ze zmianą stylu odżywania.

Podziel się
Chińszczyzna na patelni

Odmiany wegetarianizmu

  • semiwegetarianizm (ograniczenie produktów mięsnych, z naciskiem na drób i ryby oraz ich przetwory)
  • laktowegetarianizm (dopuszcza spożywanie produktów mlecznych)
  • laktoowowegetarianizm (dopuszcza spożywanie produktów mlecznych i jaj)
  • weganizm (wyklucza z diety wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego)
  • frutarianizm (opiera się na spożywaniu tylko owoców)

Dieta wegetariańska jest źródłem błonnika, który wspomaga proces trawienia i zapobiega zaparciom. Dieta ta pomimo braku mięsa okazuje się być bardzo zdrowa. Wegetarianie urozmaicają codzienny jadłospis chlebem, makaronami, ziemniakami, kaszą, warzywami, owocami, orzechami, pestkami słonecznika, dyni i ziarnami sezamowymi.

Dieta wegetariańska dostarcza żelazo w postaci fasoli, soczewicy, suszonych owoców, pietruszki, orzechów, żółtek jajek, płatek zbożowych itd. Białko dostarczamy w formie roślin strączkowych takich jak fasola groch, soczewica, bób i soja.

W diecie wegetariańskiej trzeba zwracać uwagę na dostarczanie organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Problemem często okazuje się zapotrzebowanie na witaminę B12, którą znaleźć możemy w produktach mlecznych i jajach. Poza tym trzeba pamiętać o witaminie A, która znajduje się głównie z produktach pochodzenia zwierzęcego. Warto wiedzieć, że ludzki organizm jest w stanie wytworzyć ją samodzielnie z karotenu, którego źródłem jest szpinak, botwina, sałata, pomidory, marchew oraz dynia.

Jeżeli chodzi o wapń to znaleźć go możemy głównie w produktach mlecznych, ciemnozielonych warzywach liściastych, orzechach, pestkach słonecznika oraz chlebie razowym. Natomiast bogate w cynk są produkty mleczne, jaja, orzechy, pełne ziarna, rośliny strączkowe i warzywa. Kwas foliowy z kolei znajduje się w fasoli, zielonych warzywach liściastych, owocach oraz orzechach ziemnych. 

Jakie są zalety diety wegetariańskiej?

  • produkty zwierzęce zawierają toksyny
  • produkty pochodzenia roślinnego magazynują, tzw. energię słoneczną
  • dieta wegetariańska pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze krwi
  • dieta wegetariańska pomaga utrzymać szczupłą sylwetkę

Jakie są wady diety wegetariańskiej?

  • może prowadzić do niedoborów witaminy B12
  • duża ilość błonnika może podrażniać wrażliwe systemy pokarmowe
  • przygotowywanie posiłków może zająć dużo czasu
  • może dojść do niedoborów żelaza i kwasu foliowego, co może spowodować anemię
  • istnieje ryzyko wystąpienia niedoborów witaminy D

Czy dietę wegetariańską można uważać za zdrową?

Jak się okazuje prawidłowo zbilansowana dieta wegetariańska może pozytywnie wpływać na zdrowie. Wegetarianie rzadziej zmagają się z otyłością, chorobą niedokrwienną serca, nadciśnieniem tętniczym, cukrzycą, rakiem okrężnicy, uchyłkowatością jelita grubego, osteoporozą oraz kamicą żółciową i nerkową. Ponadto dieta wegetariańska może korzystnie regulować poziom cholesterolu we krwi.