Dieta Gersona
Dieta Gersona została opracowana przez słynnego doktora Gersona. Jej celem było przeciwdziałanie deficytowi witamin, soli mineralnych i enzymów w organizmie. Za pomocą świeżych owoców, warzyw i wyciskanych z nich soków można pozbyć się niebezpiecznych toksyn z organizmu, a tym samym wzmocnić odporność.
Terapia Gersona może wpłynąć korzystnie na poczucie pewności siebie, nastrój i samopoczucie. Poza tym co istotne dieta wpływa korzystnie na gojenie się ran po zabiegu chirurgicznym oraz może spowodować zmniejszenie odczuwanego bólu.
Skąd się wzięła dieta?
Powstanie diety jest bezpośrednio związane z migrenami doktora Gersona. Opracował on jadłospis, który pozwolił mu całkowicie pozbyć się bólów głowy.Jakie są zalety diety?
Przede wszystkim dostarcza ona wielu witamin, płynów, enzymów, minerałów oraz związków bioaktywnych. W minimalnych ilościach zawiera również sód i tłuszcze. W pierwszych trzech miesiącach diety istnieje konieczność żywienia się tylko owocami, warzywami i wyciskanymi z nich sokami. Istotne jest, by spożywane produkty nie zawierały soli.Zobacz również:
Po tym okresie trzymiesięcznym można powoli zaczynać jeść inne produkty takie jak chudy nabiał czy jogurty z naturalnymi kulturami bakterii. Chcąc wzmocnić działanie kuracji należy stopniowo ograniczać spożycie sodu w diecie, a zwiększać ilość spożywanego potasu.
Co istotne najlepiej jeść małe posiłki, ale stosunkowo często. Ważne jest, by nabywać wyłącznie te produkty, które pochodzą z upraw organicznych. Osoby, które są zainteresowane stosowaniem diety Gersona powinny wcześniej skonsultować się z lekarzem.
Których produktów nie należy jeść?
- konserwowanych
- odwodnionych
- wędzonych
- mrożonych
- solonych
- siarczanowych
- marynowanych
- butelkowanych rafinowanych
- zup w proszku
- alkoholu
- mąki białej
- ciast
- olejów
- napojów słodzonych
- ananasów
- awokado
- ogórków
- cukru
- orzechów
- ostrych przypraw
- owoców jagodowych
- cukierków
- czekolady
- sody oczyszczonej
- grzybów
- kiełków
- gorzkiej soli
- fluoru
- herbaty
- kakao
- śmietany
- lodów
- tłuszczy zwierzęcych
- kawy
- jogurtów z tłuszczem
- jajek
- tłustych serów
- śmietany
- masła
- warzyw strączkowych