Szukaj

Dieta Gersona

Dieta Gersona została opracowana przez słynnego doktora Gersona. Jej celem było przeciwdziałanie deficytowi witamin, soli mineralnych i enzymów w organizmie. Za pomocą świeżych owoców, warzyw i wyciskanych z nich soków można pozbyć się niebezpiecznych toksyn z organizmu, a tym samym wzmocnić odporność.

Podziel się
Owoce
Dieta Gersona składa się z małych ilości tłuszczów i białka zwierzęcego. Zawiera natomiast duże ilości złożonych węglowodanów. Opiera się głównie na spożywaniu soków, warzyw i pełnych ziaren. Ta dieta nie zawiera produktów zawierających sól. Wskazane jest natomiast podawanie środków wspomagających działanie tarczycy.

Terapia Gersona może wpłynąć korzystnie na poczucie pewności siebie, nastrój i samopoczucie. Poza tym co istotne dieta wpływa korzystnie na gojenie się ran po zabiegu chirurgicznym oraz może spowodować zmniejszenie odczuwanego bólu.

Skąd się wzięła dieta?

Powstanie diety jest bezpośrednio związane z migrenami doktora Gersona. Opracował on jadłospis, który pozwolił mu całkowicie pozbyć się bólów głowy. 

Jakie są zalety diety?

Przede wszystkim dostarcza ona wielu witamin, płynów, enzymów, minerałów oraz związków bioaktywnych. W minimalnych ilościach zawiera również sód i tłuszcze. W pierwszych trzech miesiącach diety istnieje konieczność żywienia się tylko owocami, warzywami i wyciskanymi z nich sokami. Istotne jest, by spożywane produkty nie zawierały soli.

Po tym okresie trzymiesięcznym można powoli zaczynać jeść inne produkty takie jak chudy nabiał czy jogurty z naturalnymi kulturami bakterii. Chcąc wzmocnić działanie kuracji należy stopniowo ograniczać spożycie sodu w diecie, a zwiększać ilość spożywanego potasu.

Co istotne najlepiej jeść małe posiłki, ale stosunkowo często. Ważne jest, by nabywać wyłącznie te produkty, które pochodzą z upraw organicznych. Osoby, które są zainteresowane stosowaniem diety Gersona powinny wcześniej skonsultować się z lekarzem.

Których produktów nie należy jeść?

  • konserwowanych
  • odwodnionych
  • wędzonych
  • mrożonych
  • solonych
  • siarczanowych
  • marynowanych
  • butelkowanych rafinowanych
  • zup w proszku
  • alkoholu
  • mąki białej
  • ciast
  • olejów
  • napojów słodzonych
  • ananasów
  • awokado
  • ogórków
  • cukru
  • orzechów
  • ostrych przypraw
  • owoców jagodowych
  • cukierków
  • czekolady
  • sody oczyszczonej
  • grzybów
  • kiełków
  • gorzkiej soli
  • fluoru
  • herbaty
  • kakao
  • śmietany
  • lodów
  • tłuszczy zwierzęcych
  • kawy
  • jogurtów z tłuszczem
  • jajek
  • tłustych serów
  • śmietany
  • masła
  • warzyw strączkowych