Co powinna jeść kobieta, aby poprawić swoją płodność?
W dzisiejszym zabieganym świecie ciężko jest prawidłowo się odżywiać, a jeszcze ciężej odżywiać się regularnie. Jednak płodność oraz prawidłowy przebieg ciąży, w dużej mierze jest zależny od tego co kobieta spożywa. Co zatem należy jeść, aby móc zwiększyć swoją płodność oraz zapewnić prawidłowy rozwój płodu, kiedy dojdzie już do zapłodnienia? Odpowiedź znajdziesz czytając ten artykuł.
Jakie składniki poprawiają płodność?
Kobieta nie powinna zapominać o spożywaniu dużej ilości świeżych owoców oraz warzyw. Nie jest to trudne, nawet jeżeli nie masz czasu, gdyż dużo pracujesz. Warto mieć zawsze pod ręką jakiś owoc lub warzywo, które można w przerwie szybko przekąsić. Panie, które planują macierzyństwo powinny, również włączyć do swojej diety m.in:- ziarna,
- brązowy ryż,
- kasze gryczaną,
- orkisz,
- oleje rybne,
- orzechy,
Zobacz również:
Oprócz wyżej wymienionych składników należy pamiętać, że organizm do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje istotnych pierwiastków, takich jak żelazo, wapń, magnez, cynk oraz witaminy.
Gdzie szukać witamin i potrzebnych pierwiastków?
- Kwas foliowy: szparagi, szpinak, brukselka, brązowy ryż, banany.
- Żelazo: jaj, ryby, warzywa liściaste, suszone śliwki.
- Wapń: naturalny jogurt, orzechy, brokuły.
- Cynk: pestki dyni, owoce morza, suszone owoce.
- Magnez: rośliny strączkowe, warzywa liściaste, orzechy, brązowy ryż.
- Witamina B: brązowy ryż, awokado, jajka, rośliny strączkowe, sardynki.
- Witamina C: owoce, jagody, brokuły, czerwona papryka.
- Witamina A: marchewka, pomidory, kapusta, szpinak, brokuły.