Szukaj

Dieta rybna

Osoby chcące zachować zdrowie i dobrą kondycję powinny zwracać uwagę nie tylko na ilość kalorii w diecie, ale również na zawarte w niej składniki odżywcze. Dużo witamin i składników mineralnych znajduje się w owocach, warzywach i produktach pełnoziarnistych. Jednak jak się okazuje dużo niezbędnego do życia białka znajduje się w rybach, stąd też nie bez powodu często mówi się o zdrowotnych właściwościach diety rybnej.

Podziel się
Dieta rybna Fot. Natalia Groń
Białko ryb jest nie tylko wysokowartościowe, ale również lekkostrawne. Poza tym pomaga spalać tłuszcz i wpływa na pobudzenie przemiany materii. Ryby i owoce morza zaliczamy do tej grupy produktów, która jest bogata w wysokiej wartości składniki odżywcze. Chcąc odżywiać się w prawidłowy sposób trzeba spożywać ryby przynajmniej dwa razy w tygodniu.

Jedną z często polecanych diet jest dieta rybna. Pozwala ona zrzucić zbędne kilogramy w zdrowy i smaczny sposób. Dieta ma charakter oczyszczający i odchudzający. Poza tym pozwala wzmocnić odporność i kondycję fizyczną. Ryby zawierają bardzo dużo wartości odżywczych. Mają więcej składników mineralnych i witamin niż drób. Dodatkowo są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pomagają zmniejszyć ryzyko chorób serca i układu krążenia.

Dieta rybna polega na jedzeniu ryb minimum 2 razy dziennie. Chcąc zrzucić zbędne kilogramy należy jednak wybierać tylko chude ryby takie jak flądra, dorsz, mintaj lub sola. Poza tym istotne jest prawidłowe przyrządzanie posiłków z ryb. Należy do tego wykorzystywać tylko niewielkie ilości oleju. Dieta wymaga od nas spożywania pięciu posiłków w ciągu dnia. Dietę należy stosować przez okres dwóch tygodni. Nie istnieją żadne przeciwwskazania, żeby po pewnym czasie ją powtórzyć. Dieta rybna pozwala nam pozbyć się ok. 8 kilogramów w ciągu 4-6 tygodni.

Dieta rybna jest przede wszystkim dietą zdrową. Działa odchudzająco i oczyszczająco. Poza tym wzmacnia naszą odporność i kondycję fizyczną. Ryby są źródłem witamin A, D, E i B. Poza tym zawierają dużo makro i mikroelementów.
 

Przykładowy jadłospis na trzy dni


DZIEŃ I


  • I śniadanie
2 kawałki pieczywa chrupkiego posmarowane pastą z 50 g wędzonej makreli wymieszanej z 70 g chudego serka wiejskiego i 1 łyżeczką posiekanego szczypiorku, herbata bez cukru
  • II śniadanie
1 szklanka chudej maślanki, 1/2 banana
  • Obiad
Filet rybny z ryżem warzywami
  • Podwieczorek
2 mandarynki
  • Kolacja
 1 kromka ciemnego chleba z 1 plasterkiem żółtego sera, 1/2 szklanki chudego mleka


DZIEŃ II

  • I śniadanie
1 wędzony śledź, 1 szklanka soku pomarańczowego, 1 kromka chleba razowego z odrobiną margaryny
  • II śniadanie
1 grejpfrut, 1/2 grahamki posmarowana margaryną, 1 plasterek wędliny drobiowej, 2 liście sałaty
  • Obiad
1 porcja białej zupy rybnej
  • Podwieczorek
1 kromka bułki wrocławskiej posmarowana 1 łyżeczką dżemu owocowego niskosłodzonego, 1/2 szklanki chudego mleka.
  • Kolacja
1 jajo na twardo, 2 kromki bułki wrocławskiej, 50 g kiełków, np. rzodkiewki, soi, fasoli, 1/2 szklanki kawy Inki z 1/2 szklanki chudego mleka


DZIEŃ III

  • I śniadanie
Musli z owocami suszonymi (3 łyżki) i szklanką chudego mleka, 1 średnia pomarańcza
  • II śniadanie
1 średni banan
  • Obiad
1 filiżanka zupy-kremu z kalafiora, ryba w panierce, surówka z pomidora i cebuli, 100 g ryżu ugotowanego na sypko, szklanka soku z grejpfrutów lub pomarańczy
  • Podwieczorek
1 średniej wielkości kawałek ciasta drożdżowego, filiżanka kawy
  • Kolacja
Sałatka z tuńczyka, szklanka herbatki ziołowej