Szukaj

Odżywianie - zasada równowagi kwasowo - zasadowej

Odżywianie zgodnie z zasadą kwasowo-zasadową wiąże się z wprowadzeniem do jadłospisu większych ilości produktów zasadowych, a ograniczeniem spożywania produktów kwasowych. Główną regułą takiego odżywania jest założenie, że należy spożywać w 80% pokarmy zasadowe, a w 20% produkty kwasowe lub kwasotwórcze.

Podziel się
Pokrojone warzywa
O tym czy dany produkt jest kwasowy czy zasadowy nie decyduje jego smak czy forma, lecz stan uzyskany w organizmie po zakończeniu procesu trawienia.

Produkty zasadowe

W produktach mających właściwości zasadowe udział zasadowych substancji mineralnych znacznie przewyższa zawartość kwaśnych minerałów.

Które składniki zaliczamy do zasadowych substancji mineralnych?

  • magnez
  • wapń
  • potas

Substancje mineralne mają charakter kwasowy lub zasadowy. Dostarczane organizmowi węglowodany mieszczą się w kategorii „cukry”. Są źródłem energii, która okazuje się być bardzo pomocna w procesie przemiany materii, produkcji ciepła i aktywności mięśni.

Które produkty zaliczamy do zasadowych?

  • większość warzyw
  • grzyby
  • owoce
  • mleko krowie
  • śmietana

Które produkty zaliczamy do kwasowych?

  • mięso
  • ryby
  • ser
  • zboża
  • tłuszcze rafinowane
  • orzechy

Porady dotyczące spożywanych produktów

Organizm ludzki produkuje kwasy we własnym zakresie. Natomiast konieczne jest indywidualne dostarczanie zasad. Nie można jednak całkowicie zaprzestać spożywania produktów kwasowych, głównie z tego względu, że codzienna dieta powinna być przede wszystkim zbilansowana. Stąd też bardzo ważną rzeczą jest właściwy dobór produktów w codziennym jadłospisie.

Które produkty wolno jeść i pić?

W zdrowym odżywianiu kwasowo- zasadowym zasadniczo nie występuje pojęcie „zakazane produkty”. Najważniejszą rzeczą jest utrzymanie właściwych proporcji. Bardzo duże znaczenie mają właściwości pokarmu już po jego zmetabolizowaniu. Warto jednak pamiętać, że produkty kwasowe  podrażniają błonę śluzową jelita, przez co staje się ona bardziej przepuszczalna, stąd też należy spożywać je z zachowaniem umiaru.