Szukaj

Jakie właściwości wykazuje witamina P?

Na witaminę P składają się żółte barwniki, tj. rutyna i hesperydyna. Dzięki obecności witaminy P w organizmie możliwe jest właściwe wchłanianie i przyswajanie witaminy C. Witamina P uczestniczy w regulowaniu procesu przepuszczalności włośniczek. Poza tym pomaga zapobiec wylewom i wybroczynom na skórze. Co istotne przeciwdziała krwawieniom dziąseł i pomaga wzmocnić układ odpornościowy.

Podziel się
Połowa cytryny

Jaką rolę pełni witamina P?

Witamina P działa przeciwobrzękowo i antyoksydacyjnie. Dodatkowo pomaga zmniejszyć przepuszczalność naczyń krwionośnych. Wraz z witaminą C witamina ta wpływa korzystnie na stan tkanki łącznej w organizmie i zapobiega krwawieniom oraz wybroczynom. Z kolei niedobór witaminy P może skutkować nadmierną kruchością naczyń krwionośnych.

Co istotne witamina P pomaga poprawić przepływ krwi w naczyniach wieńcowych oraz wpływa na obniżenie ciśnienia. Witamina P działa również rozkurczowo na mięśnie gładkie naczyń krwionośnych oraz przewodów żółciowych. Stosuje się ją często przy leczeniu miażdżycy. Witamina ta wykazuje właściwości przeciwgrzybicze, przeciwalergiczne, przeciwnowotworowe oraz przeciwwrzodowe.

Gdzie znaleźć możemy witaminę P?

  • cytryny
  • pomarańcze
  • grejpfruty
  • morele
  • wiśnie
  • jeżyny
  • owoce głogu
  • aronia
  • berberys
  • czarny bez
  • dziurawiec
  • czarna porzeczka
  • czerwone wino
  • kapary
  • szczaw
  • gryka
  • papryka
  • fiołek trójbarwny
  • mięta

Czy możliwe jest przedawkowanie witaminy P?

Nie ma możliwości przedawkowania witaminy z tego względu, że jest ona rozpuszczalna w wodzie. Poza tym nadmiar bioflawonoidów w organizmie ulega wydaleniu wraz z moczem.

Kto powinien spożywać witaminę P?

Dzienne zapotrzebowanie wynosi ok. 20 mg. Witamina P szczególnie polecana jest kobietom w okresie przekwitania. Ponadto wskazana jest osobom borykającym się z krwawieniami dziąseł. Poza tym w diecie uwzględnić witaminę P powinny osoby podatne na powstawanie siniaków. Zażywanie dużych ilości witaminy P zapobiega przeziębieniom, infekcjom oraz grypie.