Szukaj

Dieta w chorobach czynnościowych przewodu pokarmowego

Odpowiednio dobrana dieta ma wpływ nie tylko na naszą figurę, ale również na zdrowie. W przypadku wielu chorób istnieje konieczność zastosowania właściwej diety. Podobnie sytuacja wygląda przy chorobach czynnościowych przewodu pokarmowego. Istnieją pewne zalecenia dietetyczne, które obowiązują w refluksie żołądkowo-przełykowym.

Podziel się
Dieta
Dieta w chorobach czynnościowych w dużym stopniu zależy od umiejscowienia choroby. Choroby czynnościowe przewodu pokarmowego są nazywane zespołem objawów i dolegliwości, na które wpływ mają zaburzenia czynności motorycznej i wydzielniczej.

Do najczęściej wymienianych przyczyn chorób wymienia się:
  • zaburzenia emocjonalne
  • nieodpowiednia dieta
  • używki
  • leki

Choroba refluksowa przełyku powodowana jest nieprawidłowym działaniem dolnego zwieracza przełyku. Objawia się zgagą, nudnościami, bólami za mostkiem, utrudnionym połykaniem, czkawką, uczuciem suchości w ustach, ślinotokiem oraz pieczeniem języka.

Przy chorobie refluksowej trzeba wykluczyć potrawy, które?

  • wpływają na obniżenie ciśnienia dolnego zwieracza przełyku
  • stymulują wydzielanie kwasu solnego i wpływają na opóźnienie procesu opróżniania żołądka
  • mogą podrażniać nerwy czuciowe przełyku, powodując przy tym ból

Jakie produkty sprzyjają chorobie refluksowej?

  • alkohol
Alkohol powoduje obniżenie ciśnienia dolnego zwieracza przełyku, wpływa na upośledzenie opróżniania żołądka oraz powoduje pobudzenie układu nerwowego.
  • Tłuszcze i czekolada
Wpływają na obniżenie ciśnienia dolnego zwieracza przełyku oraz powodują opóźnienie procesu opróżniania żołądka.
  • Kawa
Obniża ciśnienie dolnego zwieracza przełyku, wywołując przy tym refluks.
  • Potrawy długo zalegające w żołądku (rosoły, słone sosy, mięso, ryby marynowane, kwaśne napoje, wody gazowane, soki owocowo-warzywne, sól, przyprawy, potrawy smażone)
Silnie stymulują one żołądek.
  • Potrawy ostro przyprawione i kwaśne
Pobudzają wydzielanie żołądkowe i mogą podrażniać nerwy czuciowe, powodując przy tym ból.
  • Produkty ciężkostrawne
Pobudzają wydzielanie żołądkowe.

W przypadku występowania choroby refluksowej należy jadać często, ale małe porcje posiłków. Warto wiedzieć, że kolacja nie powinna być zbyt duża objętościowo. Najlepiej podawać potrawy w formie papkowatej. Zaleca się gotowanie w wodzie, na parze oraz duszenie. Przy sporządzaniu zup i sosów można podprawiać je zawiesiną z mąki i mleka lub mąki i śmietany. Dodatkowo zalecane jest spożywanie warzyw i owoców. Jednak najlepiej podawać je w postaci gotowanej i rozdrobnionej. Surówki powinny być drobno starte, a soki rozcieńczone mlekiem.

Osoby cierpiące na chorobę refluksową powinny starać się zredukować nadwagę, jeśli takowa występuje. Jest to związane z tym, że otyłość wpływa na zwiększenie ciśnienia jamy brzusznej, a to ułatwia przesuwanie treści żołądka do przełyku.

Poza tym występowanie choroby refluksowej wymaga rzucenia nałogu jakim jest palenie papierosów. Nikotyna wpływa na zmniejszenie napięcia dolnego zwieracza przełyku.

Dodatkowo nie należy jeść potraw ciężkostrawnych. Mowa tutaj o:

  • potrawach smażonych
  • potrawach pieczonych
  • kluskach
  • pierogach
  • potrawach z tartych ziemniaków
  • potrawach z duża zawartością tłuszczy zwierzęcych

Jakie produkty przyśpieszają opróżnianie żołądka?

  • pieczywo
  • mąka
  • kasza
  • lane ciasto
  • kluski biszkoptowe
  • ziemniaki