Szukaj

Dieta łatwostrawna w chorobie wrzodowej i w nadkwaśnym nieżycie żołądka

Dieta łatwostrawna w chorobie wrzodowej jest uzupełnieniem leczenia farmakologicznego. Opiera się na spożywaniu 4 - 5 posiłków dziennie o jednakowych porach dnia. Dietę ustawia się na poziomie żywienia racjonalnego.

Podziel się
Brzuch

Zasady diety  w przypadku choroby wrzodowej żołądka:

  • Dieta łatwostrawna w przypadku choroby wrzodowej żołądka powinna być dostosowana indywidualnie dla każdego chorego. Ustala się ją na podstawie obserwacji pacjenta. Wyklucza się z jadłospisu te pokarmy, które wywołują i nasilają dolegliwości,
  • Wskazane jest ograniczenie spożycia potraw, które pobudzają wydzielanie soku żołądkowego. W związku z tym nie powinno się spożywać mocnych rosołów, bulionów, wywarów warzywnych i grzybowych, galarety, wody gazowanej, kwaśnych napojów, alkoholu, prawdziwej kawy i mocnej herbaty,
  • Mleko należy spożywać w ograniczonych ilościach, gdyż działa pobudzająco na wydzielanie soku żołądkowego,
  • Należy unikać ostrych przypraw, gdyż podrażniają zmienioną chorobowo błonę śluzową,
  • W ograniczonych ilościach dozwolone jest spożywanie masła i śmietany, ze względu na dużą zawartość cholesterolu w tych produktach,
  • Przyrządzane potrawy powinny mieć papkowatą konsystencję i być spożywane na ciepło.

Dieta w niedokwaśnym nieżycie żołądka

  • Nie wolno spożywać płynów w nadmiernych ilościach,
  • Wskazane jest spożywanie zup czystych oraz soków owocowych i warzywnych,
  • Należy ograniczyć produkty tłuste i te z dużą zawartością cukru,
  • Powinno się wykluczyć z diety produkty z dużą zawartością błonnika,
  • Warzywa i owoce powinno spożywać się w postaci soków lub papek,
  • Należy unikać spożywania potraw wzdymających, długo zalegających w żołądku, ostrych i alkoholi,
  • Posiłki należy jadać częściej, ale w mniejszych ilościach,
  • Spożywane pokarmy należy dokładnie przeżuwać.

Przykładowy jadłospis diety lekkostrawnej

I śniadanie (lane kluski na mleku + bułka z masłem i szynką + herbata słaba)

II śniadanie (bułka z twarożkiem + jabłko pieczone + herbata owocowa)

Obiad (zupa jarzynowa z ziemniakami + przecierana + pulpety w sosie potrawkowym + ryż + napój z jabłek)

Podwieczorek (jogurt naturalny + biszkopty)

Kolacja (Jajko gotowane w koszulce + szpinak + ziemniaki + herbata z mlekiem + bułka maślana)