Szukaj

Dieta łatwostrawna - bezglutenowa

Dieta łatwostrawna bezglutenowa ma zastosowanie w przypadku chorób związanych z upośledzeniem wchłaniania glutenu. Spożywanie produktów zawierających gluten prowadzi do zanikania kosmków jelitowych, co powoduje upośledzenie trawienia i wchłaniania składników pokarmowych.

Podziel się
przyprawy
Głównymi objawami nietolerancji glutenu są biegunki oraz obfite, cuchnące stolce. Nieprzestrzeganie zaleceń dietetycznych w przypadku glutenu, prowadzi do niedożywienia i wyniszczenia organizmu.

Dieta w przypadku nietolerancji glutenu powinna trwać całe życie, gdyż jest podstawowym sposobem leczenia tej dolegliwości.


Zasady diety

  • powinna być łatwostrawna i bogatoenergetyczna,
  • powinna dostarczać witamin, zwłaszcza witaminy A, D, C oraz kwasu foliowego,
  • powinna być bogata w składniki mineralne (wapń, żelazo),
  • dieta powinna ograniczać spożycie tłuszczy.


Produkty zakazane w diecie

  • produkty zbożowe zawierające gluten, takie jak mąka pszenna, mąka żytnia, kasza manna, kasza jęczmienna, płatki owsiane, otręby, makarony, pieczywo z glutenem,
  • tłuste mięso i jego przetwory (kaszanka, pasztetowa, wędliny tłuste),
  • słonina, smalec, łój,
  • warzywa i owoce ciężkostrawne (groch, fasola, kapusta, cebula, ogórki, śliwki, wiśnie i czereśnie),
  • kawa zbożowa oraz kakao owsiane,
  • woda gazowana,
  • smażone potrawy,
  • zupy i sosy podprawiane mąką,
  • potrawy z dodatkiem glutenu.


Produkty dozwolone w diecie

  • produkty zbożowe, takie jak mąka ziemniaczana, ryżowa, skrobia, soja, grysik kukurydziany.
  • pieczywo bezglutenowe z mąki kukurydzianej,
  • mleko i jego przetwory,
  • cielęcina, drób, wołowina,
  • jaja i chude wędliny,
  • olej sojowy, słonecznikowy, rzepakowy, oliwa,
  • masło, śmietana, margaryna oraz tłuszczowe preparaty,
  • warzywa i owoce prócz tych lekkostrawnych,
  • kakao naturalne, herbata,
  • słodycze bez dodatku mąki,  

Przykładowy jadłospis


Śniadanie
(herbata z mlekiem + pieczywo bezglutenowe z masłem + jajecznica na parze ze szczypiorkiem)

II śniadanie (kanapka z pieczywa bezglutenowego + szynka + zielona sałata + napój marchwiowo - jabłkowy)

Obiad (zupa jarzynowa + bitki z piersi z indyka + brokuły z masłem + sałatka z pomidorów + ziemniaki + galaretka z owoców jagodowych)

Podwieczorek (budyń z sokiem owocowym)

Kolacja (ryż z przecierem truskawkowym i twarożkiem + herbata z cytryną)