Szukaj

Dieta kapuściana

Opiera się na warzywie występującym w każdej kuchni przynajmniej raz na tydzień, na kapuście. Chociaż jedzona jest często, wiele osób nie zdaje sobie sprawy z jej niskokaloryczności oraz bogactwa minerałów, a właśnie to wykorzystywane jest w diecie kapuścianej.

Podziel się
Tarta z warzywami

Zasady diety kapuścianej

Dieta ta została opracowana przez norweskich naukowców. Ze względu na właściwości kapusty była początkowo przeznaczona dla osób z problemami sercowymi. Jednak szybko stała się popularna jako dobra dieta odchudzająca. W Polsce rozsławił ją szczególnie Aleksander Kwaśniewski odchudzający się w ten sposób, dlatego nazywana jest też dietą prezydencką. Jest prosta oraz nie katuje organizmu małymi porcjami, jak niektóre diety. Jednak jest rygorystyczna, jeśli chodzi o składniki i odpowiedni efekt można uzyskać tylko, jeśli ściśle przestrzega się zasad menu.

Zupa kapuściana

Podstawą diety jest zupa kapuściana. Można ją jeść bez ograniczeń. Najlepiej przygotować ją z kapusty włoskiej lub białej. Co prawda dietetycy polecają bardziej włoską ze względu na łatwiejsze trawienie, jeśli jednak jest się wielbicielem białej spokojnie można gotować zupę z niej. Przez pierwsze dwa dni zupa jest głównym posiłkiem. Dopiero w czasie kolejnych można włączać warzywa i mięso. Samą zupę można przygotować na różne sposoby, jako krem lub z innymi warzywami, np. z marchewką. Ze względu na jeden główny składnik jest to dieta dość monotonna.

Co jeszcze można jeść w diecie kapuścianej?

W trzecim dniu, gdy poza zupą można dodawać do jadłospisu inne produkty. Wskazane jest jedzenie warzyw, najlepiej przygotowanych na parze, żeby zachować jak najwięcej witamin i składników odżywczych. Do posiłków można włączyć odtłuszczony nabiał oraz jajka. Natomiast pić najlepiej wodę, zieloną herbatę i soki owocowe bez cukru. Pić, podobnie jak jeść zupę, można bez ograniczeń. Owoce także nie zaszkodzą, lecz przez zawarte w nich tłuszcze, lepiej nie przejadać się nimi.

Zalety diety kapuścianej

Kapusta poza niskokalorycznością posiada bardzo dużo błonnika. Dieta uzupełnia zapotrzebowanie na niego w organizmie, dzięki czemu układ trawienny działa lepiej i rzadziej pojawia się uczucie głodu. Błonnik wspomaga również akcję serca i walkę z nadciśnieniem tętniczym. Innym efektem związanym z kapustą jest powodowana przez nią moczopędność. Ogólnie taki efekt nie jest pozytywny, jednak przez krótki okres diety ma on pozytywne działanie na organizm, ze względu na przyśpieszenie pozbywania się toksyn. Tym, co jednak najbardziej zainteresuje osoby chcące skorzystać z tej diety, jest fakt, że można w czasie jej stosowania schudnąć nawet pięć kilogramów. Przy tym dieta jest mało czasochłonna i pełna łatwo dostępnych produktów.

Czy są wady diety kapuścianej?

Niestety, nawet najlepiej brzmiąca dieta ma swoje mankamenty. W diecie kapuścianej jest to głównie monotoniczność. Co prawda możliwość dodawania innych składników w późniejszym etapie nieco łagodzi ten efekt, jednak po czterech dniach można mieć już dość kapusty. Dlatego trwa tylko siedem dni i nie powinno się jej przedłużać. Ubogość składników może doprowadzić do osłabienia organizmu z powodu niedoborów składników i minerałów. Nie powinno się jej także gwałtownie przerywać, gdyż grozi to efektem jo-jo, którego lepiej unikać po każdym odchudzaniu. Na początku diety powinno się obserwować własne ciało. Ilość jednego składnika może powodować wzdęcia lub biegunki, dlatego trzeba zastosować rozsądne podejście do posiłków i jadać nieduże porcje, ale częściej.

Skutki diety kapuścianej

Jeśli przestrzega się zaleceń zrzucenie kilku kilogramów nie będzie trudne. Warto skupić się na korzyściach i wytrwać tydzień. Jednak po zakończeniu diety, jeżeli chce się utrzymać efekt najlepiej przejść na dietę niskotłuszczową. Gdy całkowita zmiana diety wydaje się niemożliwa, wówczas trzeba pamiętać, że zwiększenie kaloryczności posiłków należy wprowadzać stopniowo. O 150-200 kalorii więcej każdego dnia. Zapobiega to efektowi jo-jo. Nawet jeśli zastosowanie diety będzie jednorazowe, dobrze pamiętać o kapuście i włączać ją częściej do codziennego jadłospisu. Zawarte w niej składniki są nie tylko zdrowe, ale poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci.

Autor: Karolina Skrzek