Szukaj

Dieta makrobiotyczna

Dieta makrobiotyczna jest wskazana dla osób pragnących w krótkim czasie oczyścić organizm i zrzucić zbędne kilogramy. Istotne jest jednak przestrzeganie zaleceń diety, gdyż nieodpowiednio przeprowadzona dieta może doprowadzić do anemii, zmęczenia lub osłabienia. Dieta makrobiotyczna pozwala schudnąć w ciągu dwóch tygodni 5 kilogramów.

Podziel się
Przygotowanie ryby

Kto nie powinien stosować diety?

  • osoby z osteoporozą
  • osoby mające problemy z przyswajaniem witamin
  • osoby chore na serce
  • kobiety w ciąży
  • matki karmiące
  • kobiety w okresie menopauzy

Osoby chcące przejść na dietę makrobiotyczną powinny wcześniej skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.

Twórcą diety makrobiotycznej jest George Oshaw. Głównym założeniem diety jest przekonanie, że żywność dzieli się na dwie części – Yin a Yang. Yin jest odpowiednikiem pierwiastka żeńskiego. Jest to energia skierowana na zewnątrz. Żywność Yin powoduje rozluźnienie i ma słodki smak. Pierwiastek Yang natomiast reprezentuje formę męską. Żywność ma smak słony. Dieta makrobiotyczna opiera się na odpowiednim doborze potraw z obu pierwiastków. Tylko dobrze skonstruowana dieta może pomóc nam cieszyć się dobrym zdrowiem.

Organizm ludzki jest narażony na ciągłe wpływy zewnętrzne, które mogą prowadzić do zachwiania jego równowagi. Dieta z nadmierną ilością pierwiastka Yang może przyczynić się do podniesienia ciśnienia krwi, agresji, nerwowości i nadpobudliwości. Natomiast pierwiastek Yin powoduje rozprężenie, rozleniwienie oraz odbiera motywację do działań. Dieta makrobiotyczna polega na zbilansowaniu pierwiastków Yin i Yang w pożywieniu. Istotne jest unikanie produktów ekstremalnych na rzecz neutralnych.

Dieta makrobiotyczna jest wolna od mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu, jaj, owoców tropikalnych oraz przetworów mlecznych. Dopuszczone jest natomiast spożywanie ryb, skorupiaków, roślin strączkowych, warzyw, owoców, glonów i wodorostów. Dieta makrobiotyczna zawiera znikome ilości tłuszczy, natomiast duże ilości węglowodanów złożonych. Dodatkowo jest bogata w witaminy, błonnik składniki mineralne oraz pierwiastki śladowe.

Produkty zalecane w diecie

  • pełnoziarniste pieczywo (50%)
  • sezonowe warzywa (25%)
  • produkty białkowe (10%)
  • owoce morza (5%)
  • zupy (5%)
  • orzechy, nasiona, owoce (5%)

Istotne w tej diecie jest odpowiednie przygotowywanie posiłków. Najbardziej wskazane jest spożywanie żywności nieprzetworzonej w stanie surowym. Jednak dopuszcza się gotowanie potraw i korzystanie z szybkowaru.

Dieta makrobiotyczna pozwala zrzucić w ciągu 10 dni od 3 do 4 kilogramów. Jej podstawę stanowią pełne, niełuskane ziarna kaszy jaglanej i jęczmiennej, pszenicy, żyta, owsa, kukurydzy, gryki i ryżu, suszone owoce, warzywa i rośliny strączkowe.

Zasady diety

  • Należy przez 10 dni spożywać posiłki przygotowane z gotowanych, prażonych, rozgniecionych ziaren.
  • Zboża muszą stanowić 70% jadłospisu.
  • Można uzupełnić dietę o owoce i warzywa.
  • Posiłki należy kończyć kiszonką.