Dieta zbożowa
Dieta zbożowa jest przede wszystkim źródłem błonnika, który wpływa korzystnie na pracę układu pokarmowego. Poza tym zapobiega zaparciom i powoduje zmniejszenie ryzyka występienia nowotworów jelita grubego. Przy wyborze produktów zbożowych należy zwracać uwagę na stopień ich przetworzenia. Im bardziej przetworzona żywność, tym mniej w niej wartości odżywczych.
Poza tym dieta zbożowa pomaga przyśpieszyć cały proces spalania tłuszczu. Istotne jest jednak regularne spożywanie posiłków. Śniadanie powinno być spożywane wcześnie rano. Dieta dostarcza nam ok. 1000 kcal w ciągu dnia. Dzięki niej możemy zgubić około 1 kilograma tygodniowo.
Jadłospis na trzy dni
Dzień I- śniadanie
- obiad
sposób przyrządzenia:
Drobno pokroić 50g pieczarek, paprykę, 50g marchewki. Posiekać 2 szalotki i rozgnieść ząbek czosnku. To wszystko dusić na 1 łyżeczce oleju rzepakowego. Następnie wlać 4 łyżki bulionu i dusić przez 10 minut. Domieszać 1 porcję ugotowanego ryżu i całość podgrzać.
Zobacz również:
- kolacja
sposób przyrządzenia:
Ugotowane u ostudzone szparagi i groszek wymieszać zresztą ryżu oraz z 50g pieczarek pokrojonych w plasterki. Polać to wszystko dressingiem z 1 łyżki kwaśnej śmietany, 1 łyżki sosu sojowego, szczypiorku, curry i pieprzu.
Dzień II
- śniadanie
- obiad
sposób przyrządzenia:
Do ugotowanych w 300ml bulionu, zmiksowanych i doprawionych pieprzem brokułów domieszać 1 porcję prosa, 1 łyżeczkę drożdży w płatkach, szczypiorek i 1 łyżkę kwaśnej śmietany. To wszystko posypać łyżeczką pestek słonecznika.
- kolacja
sposób przyrządzenia:
Z reszty prosa wymieszanego z 50g twarożku, 1 łyżką miodu, 1 tartym jabłkiem i pastą wyskrobaną z laski wanilii, uformować kulki. Maliny zmiksować z bananem, przelać do miseczki, a na wierzchu położyć kulki.
Dzień III
- śniadanie
- obiad
sposób przyrządzenia:
Do posiekanych i podduszonych na łyżeczce oleju 3 szalotek i 1 ząbka czosnku dodać niewielkie kawałki bakłażana, cukinii, papryki i 150g pomidorów. To wszystko poddusić. Doprawić tymiankiem, rozmarynem, oregano i pieprzem. Podawać z 1 porcją bulguru podgrzanego w łyżeczce wody.
- kolacja
sposób przyrządzenia:
175g jogurtu wymieszać z 1 łyżeczką oliwy, 1 roztartym ząbkiem czosnku i startym ogórkiem. Doprawić koperkiem, miętą i pieprzem. To podawać zresztą bulguru.