Dieta zbożowa
Dieta zbożowa jest przede wszystkim źródłem błonnika, który wpływa korzystnie na pracę układu pokarmowego. Poza tym zapobiega zaparciom i powoduje zmniejszenie ryzyka występienia nowotworów jelita grubego. Przy wyborze produktów zbożowych należy zwracać uwagę na stopień ich przetworzenia. Im bardziej przetworzona żywność, tym mniej w niej wartości odżywczych.
![Jedzenie Jedzenie](http://img.mymedic.pl/4_3/400/296316e2a7cc706fa2032c8d86c77405.jpg)
Poza tym dieta zbożowa pomaga przyśpieszyć cały proces spalania tłuszczu. Istotne jest jednak regularne spożywanie posiłków. Śniadanie powinno być spożywane wcześnie rano. Dieta dostarcza nam ok. 1000 kcal w ciągu dnia. Dzięki niej możemy zgubić około 1 kilograma tygodniowo.
Jadłospis na trzy dni
Dzień I- śniadanie
- obiad
sposób przyrządzenia:
Drobno pokroić 50g pieczarek, paprykę, 50g marchewki. Posiekać 2 szalotki i rozgnieść ząbek czosnku. To wszystko dusić na 1 łyżeczce oleju rzepakowego. Następnie wlać 4 łyżki bulionu i dusić przez 10 minut. Domieszać 1 porcję ugotowanego ryżu i całość podgrzać.
Zobacz również:
- kolacja
sposób przyrządzenia:
Ugotowane u ostudzone szparagi i groszek wymieszać zresztą ryżu oraz z 50g pieczarek pokrojonych w plasterki. Polać to wszystko dressingiem z 1 łyżki kwaśnej śmietany, 1 łyżki sosu sojowego, szczypiorku, curry i pieprzu.
Dzień II
- śniadanie
- obiad
sposób przyrządzenia:
Do ugotowanych w 300ml bulionu, zmiksowanych i doprawionych pieprzem brokułów domieszać 1 porcję prosa, 1 łyżeczkę drożdży w płatkach, szczypiorek i 1 łyżkę kwaśnej śmietany. To wszystko posypać łyżeczką pestek słonecznika.
- kolacja
sposób przyrządzenia:
Z reszty prosa wymieszanego z 50g twarożku, 1 łyżką miodu, 1 tartym jabłkiem i pastą wyskrobaną z laski wanilii, uformować kulki. Maliny zmiksować z bananem, przelać do miseczki, a na wierzchu położyć kulki.
Dzień III
- śniadanie
- obiad
sposób przyrządzenia:
Do posiekanych i podduszonych na łyżeczce oleju 3 szalotek i 1 ząbka czosnku dodać niewielkie kawałki bakłażana, cukinii, papryki i 150g pomidorów. To wszystko poddusić. Doprawić tymiankiem, rozmarynem, oregano i pieprzem. Podawać z 1 porcją bulguru podgrzanego w łyżeczce wody.
- kolacja
sposób przyrządzenia:
175g jogurtu wymieszać z 1 łyżeczką oliwy, 1 roztartym ząbkiem czosnku i startym ogórkiem. Doprawić koperkiem, miętą i pieprzem. To podawać zresztą bulguru.