Szukaj

Wpływ wapnia na zdrowie człowieka

Wapń jest podstawowym elementem budulcowym szkieletu ludzkiego i stanowi 1,4-1,6% ogólnej masy ciała u dorosłego człowieka (1000g). Znakomita jego ilość znajduje się w kościach i zębach, bo aż 99,85%, w postaci hydroksyapatytów (soli wapniowo-fosforanowych). Dodatkowo bardzo niewielka ilość, bo 0,05%, wapnia ogólnoustrojowego znajduje się wewnątrz komórek oraz w surowicy krwi.

Podziel się
Szklanka mleka Fot. Zsuzsanna Kilian / sxc.hu

Wpływ wapnia na organizm człowieka

Zawartość wapnia zatem decyduje o odporności kośćca człowieka na urazy. Wapń niesie ze sobą wiele korzyści dla organizmu człowieka oraz ma dobroczynny wpływ na jego zdrowie. Odpowiednia ilość wapnia w diecie człowieka jest niezbędna do prawidłowego wzrostu szkieletu i osiągnięcia maksymalnej masy kostnej. Dostateczna podaż wapnia w pożywieniu przyczynia się do budowania mocnych kości i zębów (najlepiej przy udziale witaminy D, boru oraz magnezu). Szczególnie ważne jest uzupełnianie niedostatecznego spożycia wapnia u dzieci i młodzieży oraz w okresie starzenia się. Wapń pomaga w zapobieganiu osteoporozie.

Osteoporoza to schorzenie polegające na zmniejszaniu się masy kostnej człowieka, przez co dochodzi do złamań kości, łatwiej niż przy odpowiedniej ilości wapnia dostarczanego organizmowi. Obecność wapnia w codziennej diecie człowieka, pozwala zapobiec ubytkowi kości i rozwoju osteoporozy. Kolejne dobroczynne działanie wapnia, tego znajdującego się w surowicy krwi, to korzystny wpływ na pracę mięśnia sercowego i aktywizacja niektórych czynników w procesie krzepnięcia krwi.

Pierwiastek ten bierze udział również w przekazywaniu impulsów nerwowych oraz w generowaniu skurczy mięśni poprzecznie prążkowanych. Zatem nawet ta niewielka zawartość wapnia (w stosunku do zawartości wapnia w kościach) spełnia istotną rolę biologiczną w organizmie człowieka. Wapń wykazuje także działanie przeciwalergiczne i przeciwzapalne. Właściwie można stwierdzić, że bez wapnia układ immunologiczny (odpornościowy) nie może działać prawidłowo.

Skutki niedoboru wapnia

Niedobór wapnia objawia się osłabieniem kości, zaburzeniem wzrostu u dzieci, rozwojem osteoporozy u osób starszych, pojawieniem się próchnicy oraz zaburzeniem pracy układu nerwowego i mięśniowego. To znaczy niedobór wapnia w organizmie może być przyczyną przewlekłego zmęczenia, bezsenności oraz nadpobudliwości.

Gdzie ten wapń?

Wapń obecny jest przede wszystkim w serach, mleku oraz innych produktach mlecznych. Jednakże wyniki wielu badań naukowych wykazują, że mleko może mieć negatywny wpływ na zdrowie człowieka, więc zalecane jest pomijanie mleka w codziennej diecie dorosłego człowieka.

Pełnowartościowy wapń można znaleźć w orzechach, migdałach oraz w wodach wysoko i średniomineralizowanych. Wapń też można dostarczać organizmowi spożywając inne produkty, przykładowo fasolę, warzywa liściaste, suszone owoce, ryby morskie również są dobrym źródłem tego pierwiastka.

Ciekawostki 


Wyniki badań amerykańskich naukowców dowodzą o anty nowotworowym działaniu produktów bogatych w wapń. Nawet 1200-1400 mg wapnia przyczynia się zapobieganiu 65-75% przypadków raka jelita grubego, jak twierdzi dr  Cedryk Garland, dyrektor Centrum Onkologii Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego.

Inne, równie interesujące wyniki badań wykazują, że potrawy zawierające wapń biorą skuteczny udział w walce z nadciśnieniem krwi. Niektórzy naukowcy, posuwają się nawet jeszcze nieco dalej i twierdzą, że właśnie niedobór wapnia w organizmie człowieka jest przyczyną zbyt wysokiego ciśnienia  tętniczego. Hipotezę tę potwierdzają badania przeprowadzone przez naukowców  z Centrum Medycznego Uniwersytetu w Teksasie. Okazało się, że codzienna dawka wapnia wynosząca ok. 800 mg, obniża łagodne nadciśnienie u blisko 20% przebadanych, nawet o 20 – 30 punktów (mm Hg).

Kolejną ciekawą rzeczą na temat wapnia, stwierdzoną przez prof. Michała Tombaka, znawcy medycyny naturalnej, jest fakt występowania dwóch rodzajów wapnia: „dobrego” i „złego”. „Dobry” wapń to wapń organiczny, który jest łatwo przyswajany przez kości, występuje w warzywach i owocach, otrębach, kiełkach pszenicy, owsa i w orzechach, a także w jajkach. Natomiast ten „zły” wapń obecny jest we wszystkich produktach poddanych procesie rafinacji, to znaczy tych poddanych obróbce termicznej i gotowaniu. „Zły” wapń jest gorzej przyswajalny przez człowieka.

Zdaniem prof. Tombaka „dobry” wapń  inicjuje powstanie łatwo rozpuszczalnych soli w organizmie, a tych nie może zabraknąć w procesach krążenia, pełnią funkcję ochronną krwi, biorą udział w prawidłowym wzroście kości i zębów oraz pełnią wiele innych, równie istotnych dla zdrowia człowieka.

Uzbrojeni po zęby w wapń


Zatem nie należy zapominać o tym niezwykle ważnym dla organizmu ludzkiego pierwiastku. Warto być świadomym swoich potrzeb i słuchać swojego ciała, ażeby móc przez lata cieszyć się dobrym zdrowiem i ogólnym samopoczuciem.

Autor:

Roksana Dunka-Piekarska