Szukaj

Dieta u dzieci z gorączką

Gorączka jest jednym z najpopularniejszych objawów choroby u dzieci. Przyspiesza ona przemianę materii, w związku z czym w organizmie dziecka są spalane tłuszcze i białka ustrojowe. Gorączka przyczynia się też do wzmożonej utraty wody, dlatego żywienie dzieci z gorączką nieci różni się od żywienia dzieci zdrowych.

Podziel się
Brak apetytu u dziecka
W pierwszym okresie gorączki u dziecka powinno się stosować dietę łatwo strawną, najlepiej półpłynną lub papkowatą.

Kiedy gorączka ulega obniżeniu dietę dziecka należy rozszerzyć. Należy jednak nadal wykluczyć z niej świeże pieczywo, potrawy smażone,wzdymające  oraz ostre przyprawy.

Posiłki dziecku z gorączką powinno podawać się często lecz w małych ilościach. Ich podawanie powinno być uzależnione od łaknienia dziecka.

Podawanie płynów

W przypadku gorączki powinno zwiększyć się spożycie płynów. Należy podawać:
  • słabą herbatę,
  • wodę z dodatkiem cytryny,
  • rozcieńczone soki owocowe,
  • mało aromatyczne kompoty z jabłek, żurawiny, głogu, pomarańcz, cytryn czy czarnych jagód
  • soki owocowo - warzywne z marchwi lub pomidorów
  • mleko, kefir, jogurt
  • wodę mineralną
  • napary z ziół (rumianek, głóg, czarne jagody)

Białko

Białko  powinno być dostarczane w dostatecznie dużej ilości zwłaszcza w przypadku dłużej trwających chorób gorączkowych. Na początku białko do organizmu dziecka dostarczamy w postaci mleka lub produktów mlecznych. W przypadku gdy gorączka utrzymuje się przez dłuższy czas białko, które podaje się dziecku powinno pochodzić z chudych mięs i ryb najlepiej gotowanych lub duszonych. Jajka także dostarczają spore ilości białka.

Węglowodany

Węglowodany w przypadku dziecka z gorączką powinno podawać się pod postacią kasz, ryżu, płatków owsianych, sucharków, cukru, miodu.

Tłuszcze

Tłuszcze w początkowej fazie gorączki powinno się ograniczać  i podawać je w postaci masła, mleka,lub słodkiej śmietany. W miarę zmniejszenia temperatury ciała dziecka dozwolone jest zwiększenie ilości tłuszczu w diecie.