Dieta małego dziecka
Dzieci w wieku 1-3 lat przechodzą okres intensywnego metabolizmu, rozwoju umysłowego i ruchowego. Jest to wiek, w którym nasz maluch przyzwyczaja się do rozmaitych smaków. W tym okresie najłatwiej można wykształcić w dzieciach zdrowe nawyki żywieniowe. Menu takiego małego dziecka powinno być przede wszystkim urozmaicone, odpowiednio kaloryczne i bogate w wartości odżywcze.
Jakich składników potrzebuje organizm dziecka?
- węglowodany
- tłuszcze
- białka
Zobacz również:
Dziecko w wieku od 1 do 3 lat powinno spożywać 5 posiłków w ciągu dnia. Dieta powinna opierać się na 3 posiłkach zasadniczych, tj. śniadaniu, obiedzie i kolacji oraz 2 uzupełniających, tj. drugim śniadaniu i podwieczorku.
- Śniadanie
- Obiad
- Kolacja
- Drugie śniadanie i podwieczorek
W jaki sposób należy komponować posiłek dziecka?
- wybieramy chude mięso
- kupujemy tylko świeże wędliny
- nie podajemy dziecku surowych jajek
- ograniczamy ilość słodyczy w diecie dziecka
- podajemy dziecku ok. 1-1,7 l płynów dziennie w postaci soków, nektarów, wody mineralnej i herbatek