Szukaj

Wady i zalety żywności ekologicznej

O zaletach żywności ekologicznej słyszeliśmy zapewne nie raz. Jest ona produkowana przy pomocy metod rolnictwa ekologicznego. Jednak warto wiedzieć, że żywność ekologiczna i zdrowa żywność to nie są pojęcia pokrewne. Decydując się na żywność ekologiczną powinniśmy się zapoznać z tym, jakie są jej dobre i złe strony.

Podziel się
Fasolka
Pod pojęciem żywności ekologicznej rozumiemy żywność uzyskiwaną z produktów roślinnych lub zwierzęcych, które wytwarzane są w gospodarstwach ekologicznych. Produkty spożywcze ekologiczne wytwarza się bez używania sztucznych nawozów i pestycydów. Taka żywność jest polecana bo nie zawiera konserwantów, substancji spulchniających, emulgujących, barwników, itp.

Jakie są zalety takiej żywności?

  • Po pierwsze żywność ekologiczna ma pewne walory zdrowotne i biologiczne.
  • Po drugiej w takiej żywności możemy znaleźć dużo witamin oraz składników mineralnych. Jest ich na pewno więcej niż w produktach z upraw konwencjonalnych.
  • Po trzecie metody produkcji wykorzystywanie przy tworzeniu żywności ekologicznej są bez wątpienia przyjazne środowisku.
  • Po czwarte żywność ekologiczna zawiera dużo mniej metali ciężkich, azotanów i pozostałości pestycydów.
  • Po piąte osoby preferujące tą żywność chwalą ja za walory smakowe.
  • Po szóste żywność ekologiczną zdecydowanie łatwiej jest przechowywać.

Jakie są wady żywności ekologicznej?

  • Pierwsza i najważniejsza wada to cena takich produktów. W dalszym ciągu w Polsce produkty wytwarzane metodami ekologicznymi są droższe od produktów konwencjonalnych.
  • Po drugie dostępność żywności ekologicznej. Taka żywność pojawia się tylko w specjalnych sklepach, stąd też często istnieją problemy z jej nabyciem. Żywność ekologiczną można kupić jedynie w sklepach ekologicznych i gospodarstwach.
  • Po trzecie wygląd takiej żywności. Ze względu na rezygnacje ze szkodliwych składników przy tworzeniu produktów ekologicznych, żywność taka nie cieszy się już tak dorodnym i kolorowym wyglądem jak produkty konwencjonalne. Jednak warto się zastanowić czy ważniejszy jest dla nas wygląd produktu czy jego jakość.
Warto wiedzieć, że o żywności ekologicznej możemy mówić tylko wtedy, gdy zaopatrzona jest w odpowiednie certyfikaty.