Dieta wiosenna
Dieta wiosenna polega na dostarczaniu organizmowi około 1500 kcal w ciągu dnia. W tym sposobie odżywiania ważna jest ilość i jakość spożywanych produktów. Dieta wiosenna opiera się na nowalijkach. Posiłki w niej zalecane są bogate w odżywcze minerały. Poza tym młode warzywa spożywane w diecie są źródłem błonnika, który pobudza proces przemiany materii.
Dieta wiosenna uwzględnia spożywanie pełnoziarnistego pieczywa, brązowego ryżu, kaszy, kiełków, jogurtów, mleka, kefirów, roślin strączkowych, pomidorów, ziemniaków, owoców, warzyw, podrobów soi oraz chudego białego sera.
Należy natomiast zrezygnować ze spożywania potraw smażonych na tłuszczu. Poza tym warto ograniczyć ilość używanej do przyrządzania potraw soli.
Dieta wiosenna pozwala pozbyć się ok. 1 kilograma tygodniowo. Przy jej stosowaniu konieczne jest picie dużych ilości wody mineralnej. Dieta może trwać od 7 do 21 dni. Dłuższe stosowanie wymaga konsultacji z lekarzem.
Kto nie powinien stosować diety?
- dorastająca młodzież
- kobiety w ciąży
- matki karmiące
Przykładowy jadłospis na trzy dni
DZIEŃ IZobacz również:
- Śniadanie
- II śniadanie
- Obiad
- Podwieczorek
- Kolacja
DZIEŃ II
- Śniadanie
- II śniadanie
- Obiad
- Podwieczorek
- Kolacja
DZIEŃ III
- Śniadanie
- II śniadanie
- Obiad
- Podwieczorek
- Kolacja