Szukaj

Dieta kopenhaska

Dieta kopenhaska jest uważana za dość kontrowersyjną. Podobnie jak w przypadku innych diet znaleźć możemy zarówno jej zwolenników jak i przeciwników. Niektórzy twierdzą, że dieta może wpłynąć pozytywnie na tempo przemiany materii, natomiast inni uważają, że jest to jedynie sposób na rozregulowanie i wyniszczenie organizmu.

Podziel się
Jabłko
Dieta kopenhaska jest przede wszystkim bardzo rygorystyczna. Jednak co istotne, przy jej pomocy w bardzo krótkim czasie można stracić na wadze nawet 20 kilogramów. Dieta ma z góry ustalone menu, do którego należy się stosować przez 13 dni.

Co ważne zabrania się podejmowania diety częściej niż co dwa lata. Podstawową zasadą tutaj jest przestrzeganie podanego planu diety. Na dietę składa się mała ilość warzyw i owoców. Natomiast podstawowym posiłkiem jest poranna kawa, której celem jest spalanie tłuszczu.

Dla kogo niewskazana jest ta dieta?

  • dla kobiet w ciąży
  • dla matek karmiących
  • dla osób chorych

Zalecenia diety

  • Należy jeść trzy posiłki dziennie przy czym obiad pomiędzy 12 a 14 godziną, a kolacje przez 18.
  • Należy pić dwa litry wody mineralnej dziennie.
  • Należy ściśle przestrzegać jadłospisu.
  • Należy wyeliminować z diety wszelkie produkty zbożowe, słodycze oraz napoje alkoholowe.
  • Należy stosować dietę dokładnie przez 13 dni.

Na plan diety składają się trzy posiłki dziennie. Ilość przyjmowanych dziennie kalorii mieści się w granicach 500-900 kcal. Podstawowymi składnikami w diecie są warzywa, jajka, kawa i chude mięso. W trakcie stosowania diety nie można korzystać z soli i przypraw pochodnych. Najlepiej doprawiać potrawy świeżymi ziołami.

Należy pamiętać, że dieta wiąże się ze ścisłym trzymaniem się opracowanego planu żywieniowego, co oznacza, że nie można sięgnąć po żadne inne produkty, nawet po gumę do żucia. W przypadku zjedzenia czegoś spoza listy dozwolonych produktów można uznać dietę za przerwaną.

Jakie efekty daje dieta kopenhaska?

Przede wszystkim dochodzi do spadku wagi w granicach od 7 do 20 kilogramów. Poza tym celem diety jest uregulowanie procesu przemiany materii. W ten sposób po 13 dniach możemy wrócić do normalnego odżywiania bez obawy przyrostu wagi. Taki stan będzie utrzymywać się przez okres dwóch lat. Poprzez normalne odżywianie rozumiemy tutaj zdrowe odżywianie, bez zbyt dużej ilości węglowodanów.

Plan diety

Dzień 1 i 8
  • śniadanie (1 filiżanka kawy, 1 kostka cukru)
  • obiad (2 jajka na twardo, gotowany szpinak, 1 pomidor)
  • kolacja (1 duży befsztyk, sałata z olejem i cytryną)
Dzień 2 i 9
  • śniadanie (1 filiżanka kawy, 1 kostka cukru)
  • obiad (1 duży befsztyk, sałata z olejem i cytryną)
  • kolacja (1 plaster szynki, 2 lub 3 szklanki jogurtu naturalnego)
Dzień 3 i 10
  • śniadanie (1 filiżanka kawy, 1 kostka cukru)
  • obiad (gotowany szpinak, 1 pomidor, 1 świeży owoc)
  • kolacja (1 plaster szynki, 2 gotowane jaja, sałata z olejem i cytryną)
Dzień 4 i 11
  • śniadanie (1 filiżanka kawy, 1 kostka cukru)
  • obiad (tarta marchewka, 1 jajo na twardo, kubek chudego twarożku)
  • kolacja (sałatka owocowa, 2 lub 3 szklanki jogurtu naturalnego)
Dzień 5 i 12
  • śniadanie (1 utarta marchewka z cytryną)
  • obiad (duża ryba)
  • kolacja (1 befsztyk, sałata, brokuły)
Dzień 6 i 13
  • śniadanie (1 filiżanka kawy, 1 kostka cukru)
  • obiad (kurczak, sałata z olejem i cytryną)
  • kolacja (2 jaja na twardo, marchew)
Dzień 7
  • śniadanie (kubek herbaty bez cukru)
  • obiad (chude grillowane mięso)
  • kolacja (nic)