Szukaj

Dieta koreańska

Smaczne, zdrowe i bogate w witaminy pokarmy – czego więcej chcieć od diety? Dieta koreańska charakteryzuje się rozmaitymi produktami w której w szczególności przeważają warzywa, ryby i owoce morza, a używane przyprawy nadają potrawą bardzo wyrazisty smak.

Podziel się
Owoce z czerwonym szalikiem

Dlaczego warto?

Przede wszystkim jest to dieta silnie urozmaicona i co ciekawe nie wymusza na nas żadnych głodówek. Spożywane pokarmy zawierają odpowiednią ilość wartości odżywczych dzięki czemu nie chodzimy głodni i nie podjadamy między posiłkami.

Czym się charakteryzuje?

Koreańczycy to mistrzowie w dobieraniu składników i przyrządzaniu konkretnych potraw. Dodatkowo, potrafią idealnie dobierać i łączyć ze sobą przyprawy tak, aby smak był wyrazisty, a jednoczenie nie za bardzo intensywny.

W potrawach dominują składniki pochodzenia roślinnego. Oczywiście podstawą jest ryż, będący głównym punktem większości dań. Dodatkiem do niego są warzywa, bądź mięso jednak ono występuje w znacznie mniejszej ilości. Bardzo często w kuchni wykorzystuje się doenjang, czyli pastę ze sfermentowanej soi, ale także pastę ze sfermentowanych owoców morza oraz składnik przyrządzony ze sfermentowanej kapusty, ogórków czy rzodkiewki.

Warzywa stanowią bardzo ważny punkt nie tylko diety koreańskiej, ale całej kuchni. Są one również mocno doprawiane, ale jednoczenie zrównoważenie. Żeń – szeń, imbir, sos sojowy, cebula i czosnek – to właśnie te składniki nadają tak intensywny smak i zapach.

Warto wiedzieć, że ostre potrawy pobudzają nasz układ trawienny, co sprzyja przemianie materii i przyswajalności konkretnych składników, a to z kolei pozwala utrzymać zgrabną sylwetkę. Ostre potrawy podawane są z łagodnymi, a kwaśne ze słodkimi. Chodzi głównie o urozmaicenie potraw, które znacznie pobudza nasz system trawienny.

Koreańskie ziemniaki? Dlaczego nie!

Nie należą one do popularnej odmiany ziemniaków, jednak bez wątpienia, ten koreański przysmak wykazuje właściwości odchudzające. Co ciekawsze, obniżają one również ciśnienie we krwi. A to wszystko zasługa dużej ilości zawartych w nich przeciwutleniaczy. Bardzo ciężko je dostać, a cena niewątpliwie jest dużo wyższa, jednak mimo to warto czasem pozwolić sobie na zakup i przyrządzić z nich np. sałatkę.

Najpopularniejsze dania w kuchni i diecie koreańskiej

Potraw jest oczywiście mnóstwo, jednak istnieje sześć najpopularniejszych. Między innymi bab, który składa się z ryżu, orzechów, fasoli, bądź płatków owsianych. Popularny jest również bibimbap. Do ryżu dodaje się warzywa, mięso, surowe jajko i pastę z chili. Ciekawą potrawą jest także juk, której oczywiście składnikiem jest ryż i dodatkowo warzywa, fasola, grzyby i kurczak. Jeśli ktoś nie ma ochoty na kolejna potrawę z ryżu, warto przygotować guk, czyli zupę na bazie ryb, mięsa i warzyw. Na obiad oczywiście powinniśmy zjeść coś treściwego i w tym przypadku znakomicie sprawdza się jjiage. Przypomina nieco gulasz, a ważnym jest dodatkiem jest sfermentowana soja. Miłośnikom owoców morza poleca się jeotgal, czyli danie ze sfermentowanych krewetek, ryb i ostryg. 

Jak każda dieta, tak i ta nie jest przeznaczona dla wszystkich. Osoby lubiące ostre poprawy, nie posiadające nietolerancji pewnych pokarmów mogą spokojnie zdecydować się na kuchnię koreańską. Jej intensywny i zrównoważony smak, oraz szerokie możliwości w kombinacji ze składnikami sprawią, że nie jedna osoba stanie się mistrzem kuchni.

Autor:

Sara Guzik