Szukaj

Rola witaminy B

Odpowiednio zbilansowana dieta opiera się na spożywaniu wszystkich niezbędnych składników odżywczych i mineralnych. Istotnym elementem w naszym codziennym jadłospisie są witaminy. Wzmacniają one organizm i korzystnie wpływają na jego funkcjonowanie. Niedobór witamin prowadzi do różnorakich dolegliwości. Jednymi z powszechnie znanych witamin są te z grupy B.

Podziel się
Jedzenie
Witaminy z grupy B bywają określane jako witamina B kompleks ze względu na cechy wspólne. Z reguły znajdujemy je wszystkie w tych samych produktach, tj. w ziarnie, wątrobie czy drożdżach piwnych.

Kompleks składa się z 8 substancji:

  • Witamina B1 (tiamina)
Niedobór witaminy B1 prowadzi do zaburzenia przemiany węglowodanowej, porażenia nerwów obwodowych oraz niedowładów. Witaminę B1 znaleźć możemy w ziemniakach, wieprzowinie, wątróbce, orzechach brazylijskich, nasionach dyni, fasoli, brunatnym ryżu, nasionach słonecznika i sezamu.
  • Witamina B2 (ryboflawina)
Spełnia istotną rolę w metabolizmie. Pomaga przetwarzać energię chemiczną pożywienia w energię, która jest przydatna organizmowi. Witaminę B2 znaleźć możemy w przetworach mleczarskich, jajkach, drobiu i płatkach zbożowych.
  • Witamina B3 (niacyna)
Niedobory witaminy B3 powodują osłabienie, bóle głowy, apatię i schorzenia skórne. Witamina ta wpływa korzystnie na pracę układu pokarmowego. Znaleźć ją możemy w wątróbce, mięsie, drobiu, nasionach roślin strączkowych, ryżu i ziemniakach.
  • Witamina B5 (kwas pantotenowy)
Witaminę tę znaleźć możemy przede wszystkich w produktach pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Jej źródłem jest pełnoziarnisty chleb oraz suszone owoce. Niedobory witaminy B5 prowadzą do drętwienia palców u stóp.
  • - Witamina B6 (pirydoksyna)
Niedobory witaminy B6 prowadzą do wystąpienia niedokrwistości i zmian chorobowych skóry. Natomiast jej nadmiar może spowodować zaburzenia neurologiczne. Witaminę B6 znajdziemy w filetach łososia i płatkach zbożowych.
  • Witamina B7 (biotyna)
Znaleźć ją możemy we wszystkich produktach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Doskonałym źródłem witaminy B7 jest: wątróbka, sery, pełnoziarniste pieczywo, masło, orzechy i jajka. Niedobory tej witaminy spotykamy stosunkowo rzadko. Objawiają się wypadaniem włosów, stanami zapalnymi skóry, utratą łaknienia, nudnościami oraz bólami mięśni.
  • Witamina B9 (kwas foliowy)
Witamina ta wpływa korzystnie na system nerwowy. Poza tym sprawnie chroni organizm przed wystąpieniem nowotworów oraz uczestniczy w przekazywaniu cech dziedzicznych komórek. Co istotne umożliwia sprawne funkcjonowanie wątroby, żołądka i jelit. Niedobór witaminy z kolei przyczynia się do wystąpienia problemów z koncentracją, stanów lękowych, depresji, bezsenności, kołatania serca czy braku apetytu.
  • Witamina B12 (cyjanokobalamina)
Witamina B12 bierze udział w procesie wytwarzania czerwonych ciałek krwi. Poza tym ma wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, pomaga w skupieniu uwagi, pobudza apetyt oraz pozwala utrzymać równowagę psychiczną. Niedobór witaminy powoduje z kolei anemię, częste biegunki, stany depresyjne oraz zaburzenia neurologiczne. Witaminę B12 możemy znaleźć w płatkach zbożowych, wątróbce, nerkach, rybach, serach i jajkach.