Szukaj

Dieta Montignaca

Dieta Montignaca została opracowana przez francuskiego lekarza. Twórca tej diety zakładał, że głównym powodem przybierania na wadze jest złe komponowanie jadłospisu. W przypadku tej diety należy zwracać uwagę na zawartość węglowodanów w produktach. Przy układaniu jadłospisu należy brać pod uwagę indeks glikemiczny.

Podziel się
Składniki pokarmowe
Montignac zalecał spożywanie produktów, które nie wpływają na podniesienie poziomu cukru we krwi. Dieta pomaga w naturalny sposób wyeliminować złe nawyki żywieniowe takie jak podjadanie między posiłkami czy jedzenie późnym wieczorem.

Montignac zwrócił uwagę, że istnieją dobre i złe węglowodany. Złe wpływają niekorzystnie na naszą wagę, natomiast dobre można jeść bez obaw o figurę.

Jakie produkty są zalecane?

  • warzywa
  • owoce
  • brązowy ryż
  • pieczywo wieloziarniste
  • ciemny makaron
  • płatki zbożowe

Jakie produkty są zabronione?

  • alkohol
  • cukier
  • słodycze
  • dżemy
  • miód
  • makarony
  • ziemniaki pieczone
  • frytki
  • chipsy
  • banany
  • arbuzy
  • melony
  • rodzynki

Jakie są podstawowe zalecenia tej diety?

  1. Przede wszystkim codzienny jadłospis powinien składać się z 3 posiłków, które mają stosunkowo niski indeks glikemiczny.
  2. Po drugie niewskazane jest łączenie produktów węglowodanowych z tłuszczami.
  3. Po trzecie konieczne jest zrezygnowanie z cukru i alkoholu.
  4. Po czwarte należy spożywać na czczo owoce obrane ze skórki.
  5. Po piąte należy unikać mocnej kawy i herbaty.
  6. Po szóste zalecane jest zastąpienie białego chleba pełnoziarnistym.
  7. Po siódme należy pić duże ilości wody niegazowanej oraz świeżo wyciśniętych soków.
  8. Po ósme trzeba wybierać produkty bogate w błonnik.
  9. Po dziewiąte należy zwracać uwagę na to jakie składniki zawierają poszczególne produkty. Po posiłku z węglowodanów konieczne jest odczekanie 3 godzin przed kolejnym posiłkiem zawierającym tłuszcze.
  10. Po dziesiąte nie należy pić napojów kolorowych.

Przykładowy jadłospis

  • Śniadanie: sok pomarańczowy, kiwi, jajko na miękko, wędzona pierś indyka, chudy twarożek, pomidor, sałata
  • Obiad: zupa ogórkowa bez tłuszczu, gołąbki z farszem mięsno-pieczarkowym i sosem pomidorowym (bez dodatku zasmażki)
  • Kolacja: gotowany kalafior ze świeżym koprem, jogurt naturalny bez tłuszczu.

W diecie Monrignaca możemy wyróżnić dwie fazy. Pierwsza ma na celu przywrócenie prawidłowej wagi, a druga jej utrzymanie.

Pierwsza faza trwa przez kilka tygodni lub miesięcy. Głównym celem jest tutaj zrzucenie zbędnych kilogramów. W tym etapie zachodzi konieczność całkowitego wyeliminowania z jadłospisu poszczególnych produktów. Nie ma potrzeby zwracania uwagi na kaloryczność posiłków. W tej fazie istnieje zakaz łączenia produktów z grupy białkowej z węglowodanowymi i strączkowymi.

Druga faza jest kontynuacją pierwszej. Trwa od momentu zakończenia fazy pierwszej do końca życia. Jej celem jest utrzymanie nowo nabytych zdrowych nawyków żywieniowych. W dalszym ciągu należy ograniczyć produkty, których indeks glikemiczny jest zbyt wysoki.

Dieta Montiganca jest polecana wszystkim tym, którzy chcą pozbyć się zbędnych kilogramów. Warto tutaj zaznaczyć, że tylko rygorystyczne przestrzeganie jej zasad może przynieść oczekiwane rezultaty.