Szukaj

Przyczyny reumatyzmu – przeciążenie i zła dieta

Reumatyzm został nazwany chorobą cywilizacyjną w pierwszej połowie nowego tysiąclecia przez Światową Organizacje Zdrowia. Nie bez powodu, gdyż na całym świecie mnożą się dolegliwości i zachorowania związane z narządem ruchu. Jeżeli cierpisz na silne bóle stawów i zesztywnienia może okazać się, że zmienienie codziennego jadłospisu zmniejszy dolegliwości i pomoże odzyskać dobre samopoczucie.

Podziel się
mężczyzna w podróży
O ile ruch jest ważny dla naszego kręgosłupa i stawów, o tyle przeciążenia tych części ciała jest dla nas szkodliwe. Przede wszystkim stawy dźwigające ciężary są przedwcześnie zużywane w wyniku ich przeciążenia. Jednostronna praca, gdy stale powtarzane są te same ruchy lub siedzenie przy biurku czy sport wymagający powtarzających się ruchów, mogą doprowadzić do podrażnień stawów i mięśni.

Niektóre schorzenia reumatyczne mogą mieć też tło alergiczne. Stwierdzono bowiem, że niektóre składniki pokarmowe, wywołujące katar sienny czy ataki astmy, mogą tez powodować dolegliwości stawów. Z tego powodu dolegliwości stawów leczy się nie tylko farmakologicznie, ale także dietą.

W takim wypadku z jadłospisu należy wyeliminować te pokarmy, które zaostrzają objawy. Zastosowanie się do zaleceń żywieniowych, wytyczonych przez lekarza może załagodzić objawy na tyle, by stopniowo zmniejszyć dawki , a z czasem nawet odstawić leki przeciwzapalne.

Zanim lekarz ustali co wpływa negatywnie na Twój organizm zaleci Ci stopniowe odstawianie niektórych produktów, w celu zaobserwowania skutków. Po tym okresie zadecyduje co jest niezbędne dla Ciebie, a z czego należy bezwzględnie zrezygnować.

Na pewno bardzo dobry wpływ na stawy i kości ma picie świeżego soku z marchwi z dodatkiem kropli oliwy z oliwek. Ponadto Brytyjscy naukowcy dowodzą, że kolorowe warzywa i owoce zmniejszają ryzyko chorób zapalnych. Dlatego możesz wprowadzić do swojej diety m.in. dynie, brokuły czy marchew.