Szukaj

Rak trzustki

Rak trzustki, zwany inaczej gruczolakorakiem trzustki jest jednym z najgroźniejszych nowotworów. Zdecydowanie częściej nowotwór dotyka kobiet niż mężczyzn. Szczyt zachorowalności przypada po 50 roku życia. Do tej pory nie jest znana główna przyczyna powstawania choroby. Przyjmuje się, że ok. 10% przypadków ma podłoże genetyczne.

Podziel się
Układ trawienny Fot. Natalia Groń

Czynniki ryzyka:

  • palenie papierosów
  • przewlekłe zapalenie trzustki
  • cukrzyca
  • nadwaga
  • siedzący tryb życia
  • dziedziczne zapalenie trzustki.
W pierwszym okresie choroba może rozwijać się bezobjawowo. Rak trzustki jest bardzo trudny do wykrycia we wczesnym stadium, rozwija się stosunkowo szybko i często jest zbyt późno na całkowite wyleczenie.

Objawy:

  • silny ból w nadbrzuszu i plecach
  • utrata masy ciała
  • żółtaczka
  • swędzenie skóry
  • nudności
  • wzdęcia
  • zakrzepica żylna
  • utrata apetytu
  • depresja
  • wyczuwalny guz w nadbrzuszu
W celu rozpoznania choroby przeprowadza się szereg badań obrazowych: USG, tomografia komputerowa, endosonografia, ECPW. Najbardziej skutecznym badaniem jest ultrasonografia połączona z biopsją cienkoigłową.

W przeważającej części przypadków pacjenci w chwili rozpoznania raka trzustki nie kwalifikują się już do radykalnego leczenia chirurgicznego. Najczęściej wykonuje się tzw. operację Whipple'a (lub jej modyfikację), polegającą na usunięciu głowy trzustki, dwunastnicy, pęcherzyka żółciowego i części przewodu żółciowego wspólnego. Jako uzupełnienie zabiegu chirurgicznego stosuje się chemioterapię i radioterapię.

Rokowania nie są dobre, średnie 2 letnie przeżycie wynosi jedynie 45%, 5 letnie 10%. Chorzy z nieoperacyjnym nowotworem przeżywają zazwyczaj nie więcej niż pół roku.