Szukaj

Co powinna jeść kobieta, aby poprawić swoją płodność?

W dzisiejszym zabieganym świecie ciężko jest prawidłowo się odżywiać, a jeszcze ciężej odżywiać się regularnie. Jednak płodność oraz prawidłowy przebieg ciąży, w dużej mierze jest zależny od tego co kobieta spożywa. Co zatem należy jeść, aby móc zwiększyć swoją płodność oraz zapewnić prawidłowy rozwój płodu, kiedy dojdzie już do zapłodnienia? Odpowiedź znajdziesz czytając ten artykuł.

Podziel się
Kobieta na diecie publicdomainpictures.net
Przed zajściem w ciąże istotne znaczenie ma zbilansowana dieta. W odniesieniu do płodności oraz prawidłowego funkcjonowania układu rozrodczego, to co spożywasz ma bardzo ważne znaczenie. W momencie kiedy starasz się o dziecko kluczowe będzie zapewnienie organizmowi wszelkich składników odżywczych, które wpłyną na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu, jak i również gospodarki hormonalnej, tak istotnej w momencie zapłodnienia.

Jakie składniki poprawiają płodność?

Kobieta nie powinna zapominać o spożywaniu dużej ilości świeżych owoców oraz warzyw. Nie jest to trudne, nawet jeżeli nie masz czasu, gdyż dużo pracujesz. Warto mieć zawsze pod ręką jakiś owoc lub warzywo, które można w przerwie szybko przekąsić. Panie, które planują macierzyństwo powinny, również włączyć do swojej diety m.in:
  • ziarna,
  • brązowy ryż,
  • kasze gryczaną,
  • orkisz,
  • oleje rybne,
  • orzechy,
Niezbędne w zbilansowanej diecie będą nienasycone kwasy tłuszczowe, które znajdują się w awokado, nasionach czy tłustych rybach. Mają one istotne znaczenie w utrzymaniu równowagi hormonalnej, jak i korzystnie wpływają na układ rozrodczy kobiety. Dużą wagę dla kobiecej płodności odgrywa, także białko, które można znaleźć w białym mięsie, jajkach, orzechach czy roślinach strączkowych. Ponadto panie powinny pić dużo wody, która zbawiennie wpływa na zdrowie.

Oprócz wyżej wymienionych składników należy pamiętać, że organizm do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje istotnych pierwiastków, takich jak żelazo, wapń, magnez, cynk oraz witaminy.

Gdzie szukać witamin i potrzebnych pierwiastków?

  • Kwas foliowy: szparagi, szpinak, brukselka, brązowy ryż, banany.
  • Żelazo: jaj, ryby, warzywa liściaste, suszone śliwki.
  • Wapń: naturalny jogurt, orzechy, brokuły.
  • Cynk: pestki dyni, owoce morza, suszone owoce.
  • Magnez: rośliny strączkowe, warzywa liściaste, orzechy, brązowy ryż.
  • Witamina B: brązowy ryż, awokado, jajka, rośliny strączkowe, sardynki.
  • Witamina C: owoce, jagody, brokuły, czerwona papryka.
  • Witamina A: marchewka, pomidory, kapusta, szpinak, brokuły.
Nie ulega wątpliwości fakt, iż poprawa płodności będzie zależeć od tego czy zdrowo zaczniesz się odżywiać. Stosując powyższe wskazówki możesz sprawić, że łatwiej ci będzie zostać mamą, a poza tym na pewno poprawi to ogólne funkcjonowanie całego twojego organizmu. Żeby zwiększyć swoje szanse na zapłodnienie warto także skorzystać z suplementów diety. Jeżeli masz jednak problemy z wyborem najlepszych suplementów skonsultuj się ze swoim lekarzem.